lägenhetshus mot blå himmelPågående utredningar om bland annat hyressättning för nyproduktion riskerar att leda till höga marknadshyror. Det är det som initiativtagarna protesterade mot den 18 april. Foto: Roman Babakin/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 20 april, 2021

I går genomfördes covid-anpassade demonstrationer mot marknadshyror på många håll i landet. Initiativtagarna vill lyfta riskerna för högre hyror och de konsekvenser som kan följa för bostadsområdena som drabbas, skriver Dagens industri via TT.

Marknadshyror är ett koncept som väcker starka känslor för många. Som vi skrivit om tidigare befarar Hyresgästföreningen att marknadshyra kan innebära chockhöjningar av hyran på hyresrätter.

Därför anordnades i går ett stort antal demonstrationer mot marknadshyror runt om i Sverige – närmare bestämt 155 stycken i 36 svenska städer.

Protesterna kunde genomföras tack vare covid-anpassningar

Demonstrationerna är ett initiativ från tre olika nätverk: Norra Järvas stadsdelsråd, 18 april-kommittén och Rädda hyresrätterna.

Redan förra året skulle man ha hållit en demonstration mot marknadshyror just den 18 april. Men på grund av covid 19-pandemin fick den ställas in.

I år blev demonstrationerna genomförda, men på ett covid-säkert sätt för att inte bryta mot restriktionerna som gäller i dag. Högst åtta personer fick delta i demonstrationen på varje plats.

Pågående utredningar kan leda till marknadshyror

Hotet om marknadshyror har blivit aktuellt på grund av två utredningar som tillsatts efter januariavtalet mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringspartierna. Den ena utredningen handlar om fri hyressättning av nyproducerade bostäder, och den andra om att läge och standard ska få ökat genomslag i bostadens hyressättning.

Det här är ett steg närmare marknadshyror, anser Arne Johansson som är en av dem som tagit initiativ till demonstrationerna. Utvecklingen kan innebära att bostaden blir mer till ett spekulationsobjekt än en mänsklig rättighet, menar han.

Högre hyror kan ge mindre trygga bostadsområden

Marknadshyror skulle innebära högre hyror, vilket kan få flera negativa konsekvenser. Bland annat tror Arne Johansson att både trångboddheten och bostadssegregationen kommer att öka. Det kan i sin tur leda till att unga hänger ute i stället och riskerar att dras in i kriminella gäng.

– Det här är en attack som är oerhört allvarlig, inte minst för boende i utsatta områden, säger Arne Johansson.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]