En bild på ett rött bostadshusExperten avråder förstagångsköpare från att köpa bostäder. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadsmarknaden är osäker och Nordeas chefsekonom Annika Winsth avråder förstagångsköpare från att köpa bostäder, det rapporterar SvD. Den som köper bostad nu riskerar att göra en förlustaffär som det tar en livstid att hämta igen.

Det finns ett stort utbud av nyproduktioner ute till försäljning. Det i kombination med höjda räntor skapar en osäker bostadsmarknad. Flera experter tror dessutom att bostadspriserna kan sjunka under året.
För förstagångsköpare är det minst sagt svårt att veta om det är ett bra eller dåligt läge att slå till på en bostad.
SvD har varit i kontakt med Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, som uppmanar till försiktighet – framförallt för landets unga förstagångsköpare.
– Kan man avvakta så tror jag att det är klokt, säger Annika Winsth, till SvD.

Vänta på stabilare marknad

Annika Winsth ger framförallt unga förstagångsköpare rådet att avvakta tills marknaden blivit stabil igen. Den som köper en bostad nu riskerar att förlora mycket pengar som det kan ta en hel livstid att få tillbaka.
Chefsekonomen tycker även bostadsköpare som flyttar till en annan ort bör vara mer försiktiga än köpare som letar bostad på samma ort.

God sysselsättning gör det möjligt att hantera priserna

I Sverige har vi befunnit oss i en högkonjunktur med god sysselsättning i flera år och räntorna är rent historiskt fortsatt låga.
Enligt Annika Winsth är det just den goda sysselsättningen och de låga räntorna som gjort att svenskarna kunnat hantera bostadspriserna men trots det tycker hon bostadsköparna ska vara försiktiga.
– Det är ett skört läge, vi har byggt för mycket i ett visst segment som nu ska ut, säger Annika Winsth.

Byggbolagen gör förändringar för att få bostäderna sålda

Flera byggbolag har haft svårt att sälja nyproduktioner och har tvingats göra hastiga förändringar för att inte förlora pengar. En del har valt att sänka priserna medan andra sänker standarden för att få bostäderna sålda.
Riskerna med byggbolagens strategier är att bostadsmarknaden blir än mer osäker. På förhand är det svårt att veta hur marknaden kommer ta emot förändringarna.
Det är dock inte bara händelser i Sverige som påverkar bostadsmarknaden. Även globala händelser som vi inte kan styra över kan påverka ränteläget i Sverige. Det får i sin tur en påverkan på bostadsmarknaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]