Panoramavy över Gamla stan i StockholmBostadspriserna i dyra områden kommer inte att stiga. Däremot kan de ske en prisökning på bostäder i i de yttre kranskommunerna. Foto: mffoto/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Glansdagarna där bostadspriserna snabbt steg i höjden är över. Inbromsningen syns tydligast på bostadsrätter i storstadsområdena där priserna har landat på samma nivå som för tre år sedan, skriver Dagens Nyheter.

Bostadspriserna har sedan millennieskiftet stigit rejält och framför allt gäller det bostadsrätter. Det har funnits perioder under dessa 19 år där priserna sjunkit och därefter legat stilla under en tid. Bostadsmarknaden är just nu inne i en sådan period, vilken har varat ovanligt länge. Den uppgång som varade under många år bröts 2017 och i och med det började priserna sjunka.

Bostadspriserna sjunker i de dyraste kommunerna

Fyra av tio bostadsrättsaffärer görs i Storstockholm och där ligger prisnivån på samma nivå som under våren 2016. I Storstockholm, Stormalmö och Storgöteborg som tillsammans svarar för sex av tio bostadsaffärer i Sverige ligger priserna på samma nivå som under våren 2017.
Om man undersöker kommunerna Malmö, Göteborg och Stockholm blir sambandet ännu mer intressant. Priserna fortsätter att sjukna i de två dyraste kommunerna medan bostadspriserna i Malmö ligger kvar på samma nivå.
Det är Svensk Mäklarstatistiks försäljningschef Hans Flink som tagit fram siffrorna och han har sin teori klar. Enligt Flink ser man tydligt att det skärpta amorteringskravet är tuffast där bostäderna är som dyrast. Det var i mars 2018 som det skärpta amorteringskravet infördes.

Snabba prisförändringar är vanligast i Stockholm

Att priserna svänger mest och snabbast i Stockholm är mycket tydligt. I början av 2000-talet dippade priserna i Stockholm efter it-kraschen medan de i övriga storstäderna fortsatte uppåt. Nästa smäll kom i samband med finanskrisen 2007 till 2009 som slog mycket hårdare mot bostadspriserna i Stockholm än i Malmö och Göteborg.

Bostadspriserna kan öka i kranskommuner och andra orter runt om i landet

Ser man till framtidens trender ska man nog inte räkna med stigande bostadsrättspriser i de områden där det är som dyrast. Där ser det snarare ut som att priserna kommer sjunka eller ligga stilla. Vidare ser Hans Flink en annan utveckling där man flyttar ut från den dyra orten till kranskommuner som ligger längre ut. De som inte har råd att betala i kronor får betala i tid. 40 minuters pendling kan göra att man sparar en miljon på sitt boende och det kan det vara värt.
Vidare tror Flink att priserna kan öka i områden som får bättre kommunikationer. Flera orter ligger inte på prisnivåer där köparna måste oroa sig för det skärpta amorteringskravet och där kan priserna mycket väl komma att stiga.
Har man köpt en bostadsrätt under de senaste två åren i Stockholm eller Göteborg är Flinks råd att bo kvar, om man absolut inte måste flytta så klart.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]