Räntesänkningen gav fler bostäder till salu

Bostadsmarknaden

Den 1 juni meddelade Hemnet på sin sajt att antalet bostadsannonser ökat.1 Maj medförde ett rekord i antal villor till salu, högre än någon annan månad. I jämförelse med maj 2023 ökade årets publicering med 25%.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet säger:
-Vi har under ett och ett halvt år haft ett avvaktande läge på bostads­marknaden. Många som velat sälja sin bostad och flytta vidare har avvaktat till följd det osäkra ekonomiska läget och den trögare marknaden. Men nu har optimismen kring den ekonomiska utvecklingen och bostads­marknaden kommit tillbaka. Flera av de som har avvaktat vågar nu agera när ränteutvecklingen uppfattas gå åt rätt håll och bostads­marknaden på allvar tinat upp.

Sömnigt de senaste två åren

De två senaste åren har utmärkts av en låg nivå i tillflödet av villor, mycket beroende på den oro som varit en tung faktor i ekonomin. Efter räntesänkningen i maj har stämningen lättats upp och effekten har blivit påtaglig. Nu vågar man agera och skapa affärer. Alla typer av bostäder har svepts med i denna ökning av försäljningsannonsering. Många har väntat på att annonsera eller flytta ifrån sin bostad.

Dagens Nyheter pekar på att mäklarna tror att dessa rekord kommer att lugna ner sig under sommaren.2 Ingen semester på bostadsmarknaden, säger man trots detta med hänvisning till att försäljningen av bostäder kommer att ligga kvar ganska högt.

-Det kommer fortfarande vara många som vill flytta till en bostad som passar de nya behoven och prioriteringarna bättre som inte har hunnit göra det ännu, säger Johan Nordenfeldt på Erik Olssons fastighetsförmedling till Dagens Nyheter. Han tror på en lugn marknad i sommar.

Valuegards bostadsstatistik pekar uppåt

Priset på bostadsrätter och villor pekar uppåt i hela landet, menar Dagens PS med hänvisning till Valuegards statistik. April var dock en dämpad månad.

-Det är ett hälsotecken. Det hade varit orimligt att priserna skulle fortsätta gå uppåt i samma takt som det senaste året. Den prisökningstakten gör det svårt för de som vill in på marknaden och är inte långsiktigt hållbar. En fortsatt ökning hade också inneburit en ökad risk för efterföljande prisfall, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

 1)https://www.hemnetgroup.se/media/pressmeddelanden/2024/rekordmanga-publicerade-villor-efter-rantesankningen/
2)https://www.dagensps.se/privatekonomi/bostad/bostadsmarknaden-tar-ite-semester/

Valueguard-KTH Housing Index (HOX®) är ett kvalitetsjusterat prisindex för bostadsrätter och villor i Sverige. Det har utvecklats i samarbete med KTH och bygger på data levererade av bl.a. Svensk Mäklarstatistik AB och Lantmäteriet.
www.valueguard.se

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]