modernt lägenhetshus och johanna cerwall, vd på skandias bankAtt unga med fast jobb och sparkapital har svårt att få bolån är ett fenomen som drabbat även mellanstora svenska städer, berättar Skandia banks vd Johanna Cerwall. Foto: a40757/Shutterstock.com och Pressbild/Skandia

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

En ny rapport från Skandia visar att en genomsnittlig 28-åring i Sveriges större städer inte kan få bolån till att köpa sin första lägenhet. Detta trots fast anställning och sparkapital som räcker till kontantinsatsen. Skandias banks vd Johanna Cerwall säger till SvD Näringsliv att nuvarande amorteringskrav behöver bli mer flexibla för att underlätta situationen för unga.

I Skandias nya rapport ”Lön utan lägenhet” har man gjort en boendeprövning utifrån en genomsnittlig 28-årings ekonomi. Man har räknat in faktorer som lön, belåningsgrad och det kapital man har kvar att leva på.
Resultatet visar att 28-åringen inte klarar att möta amorteringskraven för att köpa för en enrumslägenhet i 13 av Sveriges största städer. Även om personen har ett sparkapital på omkring en årslön som räcker till kontantinsatsen sätter amorteringskraven käppar i hjulet för att kunna ta bolån. I dag kan förstagångsköpare behöva betala tillbaka så mycket som 3 procent av lånet varje år.

Ett nytt fenomen i Sveriges mellanstora städer

Johanna Cerwall, vd på Skandias bank, menar att fenomenet tidigare funnits i New York och andra av världens stora städer, men att det är en ny företeelse i städer av den storlek vi har i Sverige. Det är inte heller bara i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som problemet finns, utan även i mellanstora städer.
– Som det ser ut idag är det svårt för unga vuxna att få ett bolån även i inflyttningsorter som exempelvis Halmstad och Umeå. Detta är inte bara negativt för individen, utan även för samhället i stort, säger Johanna Cerwall.

Bostadsbristen stänger ute unga från bostadsmarknaden

Rapporten visar också på andra effekter som bostadskrisen har fått på bostadsmarknaden. Priserna på bostadsrätter har stigit och kötiden till hyresrätter har blivit längre. Det tar i dag i genomsnitt 9,3 år att få en hyreslägenhet i Stockholm genom Bostadsförmedlingen. På så sätt stänger bostadsbristen ute personer som saknar pengar till kontantinsatsen för att köpa egen lägenhet.

Amorteringskraven behöver kunna anpassas efter ungas livssituation

Som lösning på ungas bostadsproblem diskuteras just nu saker som att gynna tidigt bostadssparande och att lätta på bankernas kreditregler. Johanna Cerwall menar att om än amorteringskulturen är en positiv sak, behöver reglerna kunna omformas med hänsyn till unga som befinner sig i livsstadier då betalningsförmågan är begränsad.
– Finansinspektionen framhåller ofta att det här inte är så stort problem. Men nu har vi fakta på det och är själva förvånade över att det på så många orter är så svårt att etablera sig för unga, avslutar Johanna Cerwall.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]