fönster och dörr på ett rött litet fritidshusReserestriktioner har drivit upp intresset för fritidshus. Men även om restriktionerna dras tillbaka tror experterna på fortsatt stor efterfrågan. Foto: Johanna K M Nilsson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

2020 var ett rekordår för fritidshus. Hittills verkar 2021 också lovande, för spekulanter är redan inne och klickar på stugannonser på internet, skriver SvD Näringsliv.

Även om intresset för fritidshus har stigit under flera års tid var 2020 ett rekordår. Eftersom pandemin gjorde det svårare att resa ökade efterfrågan på egen sommarstuga. Det ledde även till att priserna steg med i genomsnitt 12 procent, enligt Mäklarstatistik. 

Nu visar statistik från Hemnet att spekulanter redan är inne och klickar på husannonserna, trots att det är långt kvar till sommaren. Intresset verkar alltså ännu inte ha avtagit. Den saken bekräftas även av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Köparna har redan börjat höra av sig. Det kommer att driva på marknaden, säger vd:n Marcus Svanberg.

Stort utbud och snabba affärer för fritidshus 2020

Utbudet av fritidshus var större än vanligt under 2020. 9 158 fritidshus lades ut på Hemnet under året. 2019 var det 8 901 fritidshus som låg ute. De ägare som funderat på att sälja har passat på för att dra nytta av toppriserna som uppstått, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Fritidshusaffärerna gick också riktigt fort förra året, enligt Hemnets statistik. Varje fritidshus låg ute i 22 dagar, medan snittet var 28 dagar året innan.

Mäklarna märker ett enormt intresse

Länsförsäkringars Fastighetsförmedling vittnar om stenhårda budgivningar förra året, och priserna stack iväg trots att mäklarna försökte hålla dem på rimlig nivå. På vissa håll i landet kom ett hundratal personer på visningar av fritidshus.

Det är främst bland yngre familjer som intresset för fritidshus ökat, menar vd:n Marcus Svanberg. Eftersom villapriserna sköt i höjden valde familjer som bor i lägenhet att satsa på fritidshus i stället.

Flygskam och distansarbete bidrar till efterfrågan

Marcus Svanberg tror att efterfrågan kommer vara fortsatt stor, även om vaccineringen går som planerat och restriktionerna för resande kan lättas. Det är nämligen inte bara pandemin som står bakom efterfrågan.

– Möjligheten till distansarbete gör att intresset har ökat. Alltfler vill också ha vinterbonade hus. Flygskam och hemester är också bidragande till att intresset ökar.

Förmodligen kommer priserna att öka även under 2021. Men Marcus Svanberg tror att prisutvecklingen blir mindre extrem än i fjol.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]