lägenhetshus med bostadsrätterAtt folk har vant sig vid de nya amorteringsreglerna och räntehöjningarna förväntas dröja kan vara några orsaker till det rekordhöga antalet sålda bostadsrätter och villor. Foto: kimson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på rekordsiffror när det gäller antalet sålda bostäder hittills i år, trots ett stort utbud. SvD Näringsliv skriver att förväntningar på låg ränta, snabbare affärer och vana vid amorteringsreglerna kan vara några orsaker till de höga försäljningssiffrorna.

Uppgångarna på bostadsmarknaden är försiktiga över lag, men nu har det ökat till tre procent i jämförelse med förra året. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Ser man på situationen regionalt stiger både Storstockholm och Storgöteborg med två procent i månaden, samtidigt som den stora försäljningstrenden fortsätter.

5 000 fler sålda bostäder än förra året

Antalet sålda bostadsrätter och villor är 125 000 stycken hittills i år, vilket är en rekordnivå. Under samma månader ifjol såldes 5 000 färre bostäder. Störst ökning av antal sålda bostäder var 10 procent i Stormalmö, följt av 6 procent i Storstockholm.

Enligt Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar, är efterfrågan fortsatt hög på grund av bostadsbristen och prognoser om att räntehöjningarna kommer fortsätta att dröja. Så trots att utbudet är så pass stort sker det ändå många bostadsaffärer, menar Marcus Svanberg.

Även bostadspriserna har de senaste månaderna stigit i långsam takt. Det här gällde även för siffrorna i september, enligt statistiken som Svensk Mäklarstatisitik har tagit fram.

Flera orsaker till en stark comeback på bostadsmarknaden

Bjurfors Stockholms vd Fredrik Kullman har några olika teorier om varför bostadsmarknadens comeback har varit så pass stark.

– Det beror nog väldigt mycket på att folk har vant sig vid de nya amorteringsreglerna, men också förväntningar om stabila och fortsatt låga räntor, säger Fredrik Kullman.

Han påpekar också att bostadsaffärer tenderar att genomföras snabbare i dag än tidigare. Det är också fler köpare som är med och budar på bostäderna som är ute till försäljning.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]