Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Aldrig tidigare har så många stått i bostadskö som just nu. Bara i Stockholms största bostadskö stod närmare 600 000 i kö för en hyresrätt år 2017. Även i Göteborg och Malmö är köerna långa och väntetiden på en bostad i våra största städer är i regel flera år.

Över en halv miljon i bostadskö i Stockholm

Att hitta en bostad i Stockholm får nästan ses som en omöjlighet. Åtminstone om du inte har pengar till att köpa en. Många personer får vända sig till andrahandsmarknaden eller kanske låna en madrass och sova på golvet hos en kompis.
Antalet personer i bostadsköerna bara fortsätter att växa och i dagsläget ser inget ut att vända på trenden. Kön hos bostadsförmedlingen ökade med 40 000 personer under 2017. Just nu består kön av närmare 600 000 människor. Den genomsnittliga väntetiden för att få en bostad i Sveriges huvudstad är idag cirka nio år.
–  Det speglar såklart att det är en bostadsbrist. Det är ett tecken på att gapet mellan utbud och efterfrågan ökar, berättar Marika Nordström, marknadschef för Bostadsförmedlingen i Stockholm för tidningen Metro.

Kötiden i Göteborg har fördubblats sedan 2013

Även i Sveriges andra största stad råder det bostadsbrist. För att få en hyreslägenhet hos Boplats Göteborg krävs en väntetid på drygt fyra och ett halvt år. Det är en väldigt stor ökning på bara några få år. 2013 var inte väntetiden mer än drygt två år.
Samtidigt innebär inte alltid de enorma köerna att alla är i  behov av en lägenhet. För många är kön en långsiktig lösning och en försäkring inför framtiden.
– Det finns flera tusen som har över tio års kötid. Många väntar bara på den perfekta lägenheten, säger Mats Ekblad, kommunikatör på Boplats Göteborg.

Kötiden har minskat i Skåne

I de södra delarna av landet har kötiden faktiskt minskat med fyra dagar, sett över tre år. Med det sagt råder det fortfarande bostadsbrist. Drygt tre år i kön är vad som krävs för att få ett boende i någon av Boplats Syds bostäder. Boplats Syd täcker flera kommuner i Skåne län och inte helt förvånande är det kanske att Malmö lockar mest. Där krävs dock en kötid på närmare sex år.

Den osäkra bostadsrättsmarknaden kan öppna upp för att fler köper

Bostadsrättsmarknaden är rätt svajig för tillfället och skulle priserna börja rasa kan det öppna upp för att fler köper sin bostad. Detta trots att det 1 mars i år kommer införas hårdare amorteringskrav. Det nya kravet innebär att den som lånar mer än 4,5 procent av sin bruttolön kommer att få amortera ytterligare en procent.
Samtidigt finns risken att bostadsrättsmarknaden känns för otrygg och därav kan efterfrågan för hyresrätter öka ytterligare. Framtiden är minst sagt oviss.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]