Mäklare ger klienten husnycklar.Under september såldes rekordmånga lägenheter via bostadsportalen Hemnet. Foto: kan_chana/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 14 november, 2023

När Hemnet presenterar statistiken för bostadsförsäljningarna under september är det framför allt säljvolymen för lägenheter som sticker ut. Hela 11 753 lägenheter såldes via bostadsportalen förra månaden, vilket är den högsta siffran som Hemnet har noterat under en månad.

September var en hektisk period på bostadsmarknaden, i alla fall om man ser till Hemnets försäljningsstatistik. Under förra månaden såldes 11 753 lägenheter via Hemnet, vilket är den högsta noterade siffran för lägenheter i bostadsportalens statistik hittills.

Jämför man med samma månad i fjol, då det tidigare försäljningsrekordet uppmättes, ökade försäljningarna med 4 procent.

Även villamarknaden var het i september

Alla storstadslän i landet vittnar om rekordmånga lägenhetsförsäljningar i september, men det var hett även på villamarknaden om man ser till antalet försäljningar i landet som helhet. Hemnet noterade totalt 5 454 villaförsäljningar under förra månaden, vilket är den högsta septembersiffran i Hemnets databas någonsin. Det är även en liten ökning jämfört med september 2020.

I Skåne län var trycket på villamarknaden extra högt i september. Här såldes 871 villor, vilket är en ökning på 21 procent jämfört med september 2020, men även nytt rekord för antalet sålda villor under en enskild månad.

Dämpat lägenhetstryck i Stockholm

I Stockholm och Västra Götaland ökade villaförsäljningarna med 1 respektive 2 procent. När det gäller lägenhetsförsäljningarna var siffrorna i princip stillastående i Stockholm, medan de ökade med 5 procent i Västra Götaland.

Högt inflöde och fortsatt hög efterfrågan

Hemnets analytiker Erik Holmberg konstaterar att det höga bostadstrycket som vi sett under det senaste året var tydligt även i september.

– Det är ett högt inflöde av bostäder på marknaden och en fortsatt hög efterfrågan vilket möjliggör dessa höga säljvolymer, säger han i ett pressmeddelande.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]