hand håller minihus och uppåtgående pil med miniräknare underNya prisrekord har uppmätts på den svenska bostadsmarknaden, och tilltron bland köparna är starkare än någonsin. Foto: Tinnakorn jorruang/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Svensk Mäklarstatistiks sammanfattning av februari visar på fortsatt högt tryck på bostadsmarknaden, med priser som nu ligger på rekordnivåer. Rekordstark är även köparnas tilltro till bostadsmarknaden, och hela 57,89 procent räknar med att priserna kommer fortsätta stiga ett bra tag framöver.

De svenska bostadspriserna har aldrig varit så höga som de är just nu. Det genomsnittliga villapriset landade i februari på över fyra miljoner kronor, efter en rekordökning på två procent sedan januari. Enligt Hemnets köparbarometer är även tilltron till bostadsmarknaden starkare än någonsin, och nästan 58 procent räknar med fortsatta prisökningar.

Stark marknad mitt i pandemin

Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, konstaterar att man nu ser de högsta snittpriserna som någonsin uppmätts, både på bostadsrätter, villor och fritidshus. Att det dessutom sker mitt i en pandemi, tror hon har att göra med svenskarnas nya behov och prioriteringar. Vi spenderar betydligt mer tid i våra hem, och därför har det blivit viktigare att trivas och ha tillräckligt med plats för både arbete och fritid.

I Stockholm har villapriserna ökat med 17 procent på ett år

Bostadsmarknaden i Stockholm är föga förvånande hetast i landet. Här gick villapriserna upp med tre procent i februari, vilket innebär att snittpriset nu överstiger sju miljoner kronor. På ett år har villapriserna ökat med 17 procent. 

Bostadsrättspriserna i centrala Stockholm följer samma uppåtgående trend. Per kvadratmeter ligger medelpriset nu på över 100 000 kronor.

Största prisökningen under ett halvår i Göteborg

I Göteborg registrerades i februari den största procentuella prisökningen på bostadsrätter och villor (sammanslaget) under ett halvår. Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedlings kontor i Mölndal, tror att det är det ovanligt stora köpsuget som ligger bakom. När utbudet inte riktigt matchar efterfrågan så stiger helt enkelt priserna.

Rekordnivåer även i Malmö

I Malmö har villapriserna ökat med smått ofattbara 18 procent på ett år. Snittpriset på en villa i Stormalmö ligger nu för första gången på över fem miljoner kronor, vilket är 700 000 kronor mer jämfört med motsvarande period 2020. Man har även sett ett ökat tryck på bostadsrätter i Stormalmö, där priserna har ökat med elva procent på ett år.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]