Grå soffa och flera flyttkartonger.Rekord på rekord, så kan bostadsmarknaden sammanfattas under de senaste 12 månaderna. I mars ökade antalet bostadsaffärer med 30 procent, jämfört med mars 2020. Allt fler lockas av större bostäder och trycket på villor och större lägenheter är enormt. Foto: Studio Romantic/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden fortsätter att blomstra. Antalet bostadsaffärer har nått nya rekordnivåer och priserna fortsätter att stiga. En av bieffekterna är att det blir svårare för nya köpare att ta sig in på bostadsmarknaden, skriver SVT.

När coronapandemin för ett år sedan var ett faktum var det inte många som såg ljust på bostadsmarknaden. Flera ekonomer spådde sjunkande bostadspriser på mellan fem och tio procent. Det blev visserligen en prisdipp men den varade inte länge.

Redan efter någon månad återhämtade sig marknaden och priserna började sakta men säkert att stiga för att fortsätta stiga under resten av 2020 och även under 2021.

Enormt tryck på villamarknaden

Priserna på bostäder steg med två procent i genomsnitt över hela landet under mars månad. Det är en enorm ökning för en enskild månad. Trycket på villamarknaden har varit stort och där har priserna dragit iväg extra mycket. Prisuppgången på villor ligger nästan på 20 procent på årsbasis vilket är rekordhöga prisökningar.

Enligt Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren innebär det flera hundra tusen kronor i värdeökning, vilket är anmärkningsvärt. 

Priset på en snittvilla i hela riket ligger på fyra miljoner kronor och i Stockholmsområdet ligger priset på snittvillan på sju miljoner kronor.

Coronapandemin bidragande till prisökningen på större bostäder

Prisökningen på villor och större bostadsrätter hänger med största sannolikhet ihop med coronapandemin. Restriktioner och hemarbete har gjort att fler vill ha en större bostad. Anmärkningsvärt är att kvadratmeterpriserna på större lägenheter i Stockholms innerstad ligger högre än på mindre lägenheter. Det händer i princip aldrig, enligt Per-Arne Sandegren.

Den kraftiga prisökningen kan göra det svårt för nya köpare att ta sig in på bostadsmarknaden, vilket vi rapporterat om tidigare.

Bostaden har blivit mer prioriterad. Allt fler lägger mer och mer av hushållsbudgeten på sin bostad, speciellt de som köpt ny bostad under det senaste året. Enligt Finansinspektionens mätningar ökar bolånen i förhållande till den disponibla hushållsinkomsten.

Även antalet bostadsaffärer har ökat

Förutom att priserna slår rekord på rekord ha även antalet bostadsaffärer ökat. I mars såldes det 30 procent fler bostadsrätter jämfört med mars 2020 och antalet villaaffärer ökade med 15 procent jämfört med samma period förra året.

Prisuppgången på bostäder kommer troligtvis att fortsätta även under andra kvartalet, men enligt Per-Arne Sandegren finns det ingen rimlighet i att priserna kommer fortsätta att öka i samma takt på längre sikt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]