En bild på en visningsskyltI helgen väntas många bostadsvisningar äga rum. Foto: Pressbild/Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Den kommande helgen ses ofta som årets första riktigt stora visningshelg. Långa säljtider gör att det i helgen kommer finnas ett rekordutbud av bostäder att titta på för den köpsugna. SBABs chefsekonom Claudia Wörmann välkomnar de långa försäljningstiderna, hon tycker inte köparna ska stressa igenom sitt livs affär.

Den kommande helgen brukar ofta ses som årets första stora visningshelg. Det beror på att många lägger ut sina bostäder till försäljning efter att jul- och nyårshelgen har passerat.
I år ser utbudet av bostäder ut att vara ännu större än vanligt. Det beror på att bostadsmarknaden var sval i december och många bostäder ligger fortfarande ute till försäljning.

Försäljningstiderna har ökat i landet

I december var den genomsnittliga försäljningstider på bostadsrätter 23 dagar. I jämförelse med samma period 2017 är det en ökning med 5 procent.
Det finns dock stora skillnader runt om i landet. I Västra Götaland ökade försäljningstiden med hela 21 procent medan den minskade med 4 procent i Stockholm. I Skåne var försäljningstiderna oförändrade mellan december 2017 och december 2018.
Att försäljningstiderna är så pass långa i Göteborg beror delvis på att det finns mycket nyproduktion som läggs ut till försäljning. Dessutom har prisuppgången varit hög vilket påverkar försäljningstiderna.

Bra att försäljningarna tar längre tid

SBABs chefsekonom, Claudia Wörmann, tycker det är positivt att försäljningarna tar allt längre tid. Till SvD säger hon att man inte ska stressa igenom sitt livs affär på bara några dagar. Hon tror att det är bra om en köpare får ta sig tid att jämföra flera bostäder.
Hon råder även köpare som ska sälja sin nuvarande bostad att sätta en lång tid till inflytt så man har någonstans att bo medan man själv letar bostad.
– Alternativt att du gör upp en plan B och hittar en lösning under tiden, säger Claudia Wörmann.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]