glatt ungt par får rådgivning från bankman om att köpa lägenhetMed Ungbolån vill Riksbyggen göra det lättare för unga att köpa bostad. Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Riksbyggen vill införa ett Ungbolån för att hjälpa unga att köpa sin första lägenhet. De har redan infört flera andra projekt som ska underlätta för 18–35-åringar på bostadsmarknaden, skriver Riksbyggen i ett pressmeddelande.

Många svenska kommuner har problem med bostadsbrist för ungdomar. Enligt en rapport från Riksbyggen är det hela 67 kommuner som uppger ett sådant problem.

Universitetsstäder och storstadsregioner som Uppsala och Lund är värst drabbade av bostadsbrist bland unga. Men det förekommer även i mindre respektive medelstora kommuner.

Norrköping är en av dessa kommuner. Knappt hälften av 20–30-åringar som bor ensamma har möjlighet att köpa en enrumslägenhet i kommunen. Detsamma gäller cirka en av fem kommuner i Sverige.

Kontantinsatsen är det största hindret för unga

Enligt Riksbyggens bostadspolitiska expert och verksamhetsutvecklare, Johanna Ode, är kontantinsatskravet på 15 procent det största hindret för unga bostadsköpare.

– Kombinationen av bostadsbrist med stor konkurrens om små och billiga bostäder, stigande bostadspriser och hittills införda kreditregleringar gör det svårt för många unga vuxna att köpa en bostad, säger hon i ett pressmeddelande från Riksbyggen.

För att råda bot på ungdomsbostadsbristen vill Riksbyggen införa ett nytt slags bostadslån för ungdomar, som de kallar för Ungbolån. Lånet ska inte ersätta vanliga bolån, utan ska snarare vara ett komplement för att finansiera delar av kontantinsatsen.

Ungbolån – en hjälp för unga att finansiera kontantinsatsen

Förslaget är att unga mellan 18 och 35 år ska kunna ta ett Ungbolån på högst tio procent av bostadens marknadsvärde, utöver bolånet på max 85 procent av bostadsvärdet. Lånet ska dock ha ett tak på 300 000 kronor.

Då återstår sedan bara 5 procent för låntagare att betala i kontantinsats. De fem första åren behöver ungdomar inte amortera på det här lånet. Dessutom föreslås Ungbolån vara undantag för amorteringskrav nummer två.

Räntan skulle vara uppbyggd ungefär som för studielån hos CSN. Det innebär upplåningskostnaden för staten plus en avgift för administrationen av lånet.

Hyrköp av bostadsrätt och ungdomsettor är andra lösningar

Riksbyggen har redan infört flera nya boendeformer för att hjälpa ungdomar.  Till exempel har de projektet Hyrköp av bostadsrätt, där personer under 35 år kan hyra en bostadsrätt, och inom en femårsperiod få köpa den. Det här projektet drivs i några bostadsrättsföreningar i bland annat Helsingborg och Järfälla.

Ett annat projekt är Ungdomsettor, det vill säga lägenheter med låg insats men högre månadsavgift. Det här projektet drivs i nuläget i Göteborg.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]