Privatekonomi
Under 2025 förändras det tillfälliga tilläggsbidraget som barnfamiljer med bostadsbidrag får. Nivån ändras från första januari och bidraget tas sedan bort 30 juni.
Under coronapandemin infördes ett tillfälligt tilläggsbidrag kopplat till bostadsbidraget. Detta som ett ekonomiskt stöd för familjer i en svår ekonomisk situation. Det är sedan ett tilläggsbidrag som återkommit vid flera tillfällen.
I statsbudgeten för 2024 beräknades tilläggsbidraget gälla första halvåret men förlängdes sedan till nyår. Därefter har det tagits beslut om att förlänga det ytterligare, till den 30 juni 2025. Däremot sker vissa ändringar från och med första januari.
Ändrat belopp från nyår
När det tillfälliga tilläggsbidraget för första gången infördes var det på 25 % av beviljat bostadsbidrag. Nivån höjdes sedan till 40% första juli 2023. Det är även denna nivå som har varit aktuell under hela 2024.
Från och med 1 januari 2025 sänks tilläggsbidraget till den tidigare nivån, det vill säga 25%. Orsaken till sänkningen är att regeringen anser att det ekonomiska läget i Sverige har stabiliserats och att det allmänna behovet av bidrag därmed minskat. I regeringens pressmeddelande beskriver äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) hur ekonomiska läget förväntas förbättras.
- Inflationsbekämpningen har haft effekt och kampen mot den höga inflationen är nu vunnen. Inflationen beräknas vara på en fortsatt låg nivå. Vi ser även ekonomisk ljusning framöver och återhämtningen förväntas fortsätta under 2025.
Maximalt på ca 1300 kronor
Hur stort bostadsbidrag som en barnfamilj kan få beror på flera faktorer. Det högsta beloppet är däremot ca 5200 kronor vilket bland annat kräver att familjen har tre barn eller fler. Efter nyår innebär det att tilläggsbidraget maximalt kan bli ca 1300 kronor. En sänkning mot 2024 då högsta nivån var på ca 2100 kr.
Pengarna betalas ut automatiskt till alla barnfamiljer som har bostadsbidrag och är skattefritt. Någon ansökan behöver alltså inte ske.
Förlängt till 30 juni
Efter en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna togs beslutet att tilläggsbidraget skulle förlängas med ett halvår. Det är den åttonde förlängning i följd och gäller enligt beslutet fram till 30 juni 2025. Än så länge finns inget förslag på ytterligare förlängning.
Att tilläggsbidraget förlängts så många gånger, utan att det blivit en permanent höjning av bostadsbidraget, har kritiserats från flera håll. Bland annat kritiserade Jörgen Mark-Nilsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta, regeringens beslut under våren 2024. Detta via en artikel på Allmännyttans hemsida.
- När en tillfällig höjning nu anses nödvändig för sjunde gången på kort tid, är den enda rimliga slutsatsen att bostadsbidraget snarast borde höjas permanent
Liknande kritik har framförts av några av de remissinstanser som fick möjlighet att yttra sig inför regeringens beslut. Hyresgästföreningen skriver exempelvis i sitt remissvar att ”den bättre ekonomin inte har, som regeringen påstår, lett till förbättringar i de mest utsatta hushållens ekonomi”. De anser därför att tilläggsbidraget bör finnas kvar fram till att en större översyn, och förbättring, skett av bostadsbidraget.
Även LO anser att ”det behövs en övergripande reformering av bostadsbidraget för att det bättre ska motsvara fördelningspolitiska syften och behov”. De anser inte heller att det är ”motiverat att ändra nivån på tilläggsbidraget från 40% till 25%”
Kommentarer