Bebis stoppar i en kontakt i ett kontaktuttagGår du i väntans tider kan det vara dags att se över säkerheten i hemmet. Skydda små barn med enkla medel och barnsäkra hemmet. Foto: Troyan/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Små barn är väldigt nyfikna och vill gärna känna på allt eller stoppa det mesta i munnen. Men allt som finns i en bostad kanske inte är lämpligt för småbarn. Hem & Hyra har listat vad man behöver tänka på för att undvika barnolyckor i hemmet.

Jordfelsbrytare och eluttag

Oavsett om du bor i lägenhet eller villa så behöver du elsäkra hemmet. Ingen vill att ens lilla guldklimp ska stoppa fingrarna i eluttaget och få ström i sig.

Börja med att undersöka om det finns det en jordfelsbrytare i hemmet. Jordfelsbrytare blev standard framför allt i lägenheter i början av 90-talet och det ger en extra säkerhet om någon elapparat kortsluter. Det viktigaste är att det sitter en jordfelsbrytare i badrummet.

Kontrollera att alla eluttag sitter fast ordentligt och att de är utrustade med petskydd. I nya moderna eluttag finns det ett inbyggt petskydd. Om dina eluttag inte har petskydd kan du köpa egna skydd som du monterar i uttagen. Även skarvsladdar ska ha petskydd. Dra ur kontakten och ta bort skarvsladdar som inte används. Lösa sladdar är också en risk för småbarn som kan strypa sig om det vill sig riktigt illa.

Elprodukter och armaturer

Se till att dina elprodukter som du har i hemmet är CE-märkta. CE-märkningen visar att produkten är testad och godkänd enligt EU:s grundläggande säkerhetskrav.

Placera armaturer med sladdar på ett ställe där barnet inte kan nå sladden och dra ner lampan. Om barnet råkar dra ner armaturen och glödlampan går sönder när strömbrytaren är på är elen helt öppen i lampan.

Fönsterspärrar och klämskydd

Alla fönster bör ha någon typ av säkerhetsanordning som till exempel en fönsterspärr som hindrar barnet från att falla ut. De fönster som sitter högre upp än 0,6 meter har högre krav på säkerhetsanordning.

Om du bor i hyresrätt är det värdens ansvar att se till att det finns fönsterspärrar men om du bor i bostadsrätt eller villa måste du själv se till att ordna ordentliga fönsterspärrar. 

Klämskydd på dörrar är ett måste i hem där det finns små barn som lätt kan klämma sina små fingrar. Om det inte finns inbyggt klämskydd i dörren så går det att montera i efterhand. Ett annat tips kan vara att hänga en handduk på dörrens ovansida. Då går det inte att stänga dörren helt.

Balkongen

Se till att balkongen har stående spjälor och inte liggande spjälor som barnet kan klättra på. Dessutom bör det inte finnas öppningar i räcket som är större än 10 centimeter. Barn kan nämligen lätt frestas till att skicka huvudet emellan. Ha inte stolar eller bord som gör att det är lätt att klättra upp på så att barnet kan klättra över räcket.

Köket

Spisen bör ha ett tippskydd, något som de allra flesta spisar har. Ugnsluckan bör vara utrustad med en spärr och den får inte bli varmare än 60 grader. Det är bra om du även har ett skydd för spisplattorna. I en hyresrätt är det värden som är skyldig att se till att spisen följer kraven. Bor du i en bostadsrätt eller villa får du själv se till att både spis och ugn är barnsäkra.

För att undvika skållning får varmvattnet inte vara varmare än 60 grader. Alla vassa redskap ska förvaras i skåp eller lådor som har spärrar så att barnet inte kan göra sig illa.

Magneter på kylskåpet kan vara trevligt men se till att de är utom räckhåll för barnet. Om barnet råkar svälja en eller flera magneter kan det orsaka allvarliga skador.

Dra alltid ur sladden ur brödrosten när du inte använder den. I brödrosten finns det eltrådar som glöder och det kan vara frestande att stoppa i olika föremål som kan leda ström.

Vardagsrummet

TV:n bör sättas fast eller skruvas upp på väggen. En platt-tv är nämligen ganska lätt att välta. Säkra alla bokhyllor, skåp och byråer så att de inte kan tippa över barnet. Glöm inte att skaffa lådspärrar också för att hindra att barnet öppnar lådorna.

Barnrummet

Se till att det inte finns föremål på väggen nära barnets sovplats som kan falla ner och skada barnet. Precis som i alla rum så gäller det att elsäkra och se till att det inte finns en massa lösa sladdar. Babybädden får inte vara för fluffig så att barnet kvävs om det råkar rulla runt och landa vid kanten med ansiktet nedåt.  

Batterier, läkemedel och kemikalier

Förvara alltid batterier, läkemedel och kemikalier oåtkomligt. Placera detta alltid i ett låst utrymme i en höjd som barnet inte når.

Knappcellsbatterier är väldigt små och om ett barn sväljer ett knappcellsbatteri och det fastnar i kroppen kan det bildas en elektrisk strömkrets som kan skada barnet allvarligt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]