Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Antalet unga som står utan egen bostad har i Sverige ökat under de senaste 10 åren. Orsaken är bristen på bostäder och de hisnande bostadspriserna. Genom att köpa en bostad som inte ligger centralt ökar chanserna att hitta en bostad. Det kan dock svårt att finansiera köpet eller ta ett bolån. Har du som förälder möjlighet kan du hjälpa till genom att exempelvis bidra till kontantinsatsen.

Unga står bostadslösa på grund av höga priser

Trots det faktum att inkomsterna bland unga har ökat och skatterna har sänkts under de senaste 10 åren så har möjligheterna att köpa bostad minskat bland unga hushåll. Det råder bostadsbrist i de svenska storstäderna vilket gör att priserna på de bostäder som finns stiger till skyarna.
Det många dock inte tänker på är att det ofta finns billigare bostäder i förortsområdena till storstäderna. Ett tips till dig som ska köpa din första lägenhet är att kika på bostäder som inte ligger så centralt för att komma in på bostadsmarknaden.

Innan du börjar leta bostad

  • Göra upp en plan över i vilket område och vilken typ av bostad du är ute efter.
  • Sätt en budget!
  • Beräkna hur stort bolån du behöver.

I vår guide Köpa Bostad kan du läsa dig till vad mer du bör tänka på när du ska köpa en bostad.

Föräldrar får hjälp unga med att finansiera bostadsköp

Även om man bestämmer sig för att köpa en bostad utanför storstadskärnan för att få ner bostadspriset en aning krävs det att man får ett lånelöfte och har kapital till kontantinsatsen för att kunna köpa en bostad. Många föräldrar lider av att se sina barn kämpa med att köpa ett eget boende och många undrar hur de kan underlätta för sina barn att komma in på bostadsmarknaden.

  1. Kontantinsatsen. Ett tips till dig som förälder som vill hjälpa ditt barn att köpa sin första bostad är att finansiera just kontantinsatsen. Idag får man låna 85 % av köpeskillingen i form av ett bostadslån. Om du som förälder kan betala ut de resterande 15% av köpeskillingen skulle detta hjälpa ditt barns boendeaffär väsentligt.
  2. Bli medlåntagare. Ett annat sätt du kan hjälpa ditt barn till att få ett första boende är att gå in som medlåntagare. Detta innebär att barnet tar ett bostadslån men att lånet, tack vare din medverkan, skulle kunna bli större och ha bättre villkor. Kom bara ihåg att om barnet inte kan betala lånekostnaderna blir du som medlåntagare ansvarig för att betala dessa.
  3. Gemensamt ägande. Du kan även gå in och äga bostaden tillsammans med ditt barn. Kom ihåg att det då är upp till er att själva bestämma hur ägarskapet ska fördelas. Samma sak gäller det praktiska arbetet.
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]