Roland Magnusson / Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den 1 mars införs det nya amorteringskravet. Bankerna kan införa kravet tidigare, men då det är mycket att göra i form av att utbilda personal och sätta upp nya system ser det ut som att nästan alla banker väntar till lagförändringen.

Bankerna väntar in i det sista med amorteringskravet

Från den 1 mars får den som lånar mer än 4,5 procent av sin bruttoinkomst amortera ytterligare en procent. Vill bankerna finns det möjlighet att införa kravet innan lagändringen träder i kraft. Men i dagsläget ser det ut som att de flesta bankerna väntar till den 1 mars.

– Vi behöver den tiden på oss för att implementera det och sedan är det inte långt kvar till 1 mars. Vi har gjort bedömningen att vi behöver den tiden på oss, säger Anna Sundblad, presschef på Danske bank, till Aftonbladet.

Samma skäl uppges även av Nordea, SBAB och Ica banken. Men både SBAB och Ica banken är inte helt emot att införa amorteringskravet något tidigare om man hinner.

– Vi kommer att implementera det gentemot kund senast den 1 mars enligt regelverket men om möjligt något tidigare. Dock i så fall tidigast under andra halvan i februari, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB.

Bankerna verkar inte vara positivt inställda till lagförändringen

Boendeekonomen på Villaägarna, Håkan Larsson är lite förvånad över att bankerna inte hinner införa kravet innan den 1 mars.

– Jag kan inte tycka att det ska vara svårare med den här implementeringen. Som jag förstår det ligger bankerna efter gällande programmeringen. Med kniven på strupen lär de kunna programmera sina datorer så att det här kan införas, säger han.

En teori till att det tar tid uppges vara att bankerna själva inte har någon egen anledning att införa amorteringskravet. Så länge inget eget intresse finns gör man inte heller någon förändring förrän man måste.

Nya amorteringskravet gäller lånelöften som sträcker sig in i mars månad

För personer med lånelöften som sträcker sig förbi den 1 mars så kommer även de nya reglerna gälla.

– Om kunden ansöker om ett lånelöfte som sträcker sig förbi den 1 mars, så gäller de nya amorteringsreglerna först efter den 1 mars, säger SEB:s presskontakt Lourentz Westerlund.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]