Ett vitt flerfamiljshusDet är stora prisskillnader på bostäder i landet. För en miljon kronor får du en våning på över 300 kvadratmeter i Säffle medan du i Stockholm får nöja dig med 15 kvadratmeter. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Att priserna på bostäder skiljer sig åt visste vi men kanske inte riktigt hur mycket. En undersökning från Svensk Fastighetsförmedling visar att du får en våning på 354 kvadratmeter i Säffle för bara en miljon kronor. För samma summa får du nöja dig med 15 kvadratmeter i Stockholm.

Maj är rent historiskt en månad då det finns många bostäder ute till försäljning. Hur mycket bostad du får för pengarna beror dock på var någonstans i landet du har tänkt bosätta dig. Svensk Fastighetsförmedling har låtit genomföra en undersökning som visar hur mycket bostad du får för en miljon kronor runt om i landet.

När det kommer till bostadsrätter får du mest för pengarna i den värmländska staden Säffle. Där kan du få en våning på 354 kvadratmeter för en miljon kronor. I Stockholm är priserna som dyrast och där får du bara 15 kvadratmeter för en miljon kronor.

Billigaste villorna finns i Sollefteå

Om vi ser till villasidan är det i stället i Sollefteå du får flest kvadratmeter för pengarna. Kvadratmeterpriset ligger på i genomsnitt 5 000 kronor vilket ger en total boyta på 200 kvadratmeter för en miljon kronor.

Dyraste villorna är på Lidingö utanför Stockholm där kvadratmeterpriset ligger på drygt 68 600 kronor. Därmed räcker en miljon kronor till en villa på 15 kvadratmeter.

Många dyra bostäder ligger i Stockholms län

Inte helt förvånande är det att de allra dyraste bostäderna ligger i och runt Stockholm. Av de tio dyraste kommunerna ligger åtta stycken i Stockholms län. Utöver Stockholm är det bara Göteborg och Mölndal som kvalar in på topp tio-listan.

Svensk Fastighetsförmedlings vd oroar sig för minskad rörlighet

Liza Nyberg, som är Svensk Fastighetsförmedlings vd, tror att det finns risker för inlåsningseffekter och minskad rörlighet på bostadsmarknaden framöver. Den bidragande orsaken till det tror hon är dagens bostadspolitik och de regleringar som finns.

Nyberg tror att det är möjligt att skapa mer rörlighet genom att ta bort bolånetaket eller genom att minska flyttskatten. Hon anser även att man måste se över vilka typer av bostäder som byggs och anpassa sig efter efterfrågan på marknaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]