Ung kvinna lyckas förhandla ner sin boränta

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Allt fler svenskar har stora bolån. För den som vill spara pengar på sitt bolån är det absolut viktigaste att pruta på räntan. Det innebär att du förhandlar med långivaren om vilken ränta ditt bolån ska tecknas till. Inför en förhandling finns det flera knep att använda för att ha bästa möjliga förhandlingsläge, bland annat att ta en kreditupplysning på dig själv.

Kreditupplysningen kan vara avgörande för boräntan

För den som ska gå in i en förhandling med banken är det ett extremt bra tips att ta en kreditupplysning för dig själv. Detta eftersom att det som visas på kreditupplysningen är det som även banken ser. Genom att ha tillgång till den information som även din bankman har kan du enklare förbereda dig för de frågor som kan väntas. Syna därför den kreditupplysning du tar på dig själv och hitta de ”svaga punkterna”.

Tips! Genom att själv hitta dina svaga punkter och förbereda ett försvar inför bankmötet kan du spara tiotusentalskronor i ränta om du gör det väl.

Ser du exempelvis att du har en betalningsanmärkning eller flera befintliga skulder är detta definitivt något som kommer på tal vid bankförhandlingarna. Att komma förberedd till ditt bankmöte kan spara dig tiotusentalskronor i ränta om du använder kreditupplysningen på rätt sett.

Jämför långivare inför förhandlingen

Ytterligare ett sätt att förbättra ditt förhandlingsläge inför en bankförhandling är att jämföra övriga långivare. Finner du att någon erbjuder betydligt bättre ränta kan du pressa din befintliga långivare ytterligare, troligtvis ner till samma nivå. Eftersom långivarna ligger i direkt konkurrens är de ofta angelägna om att hålla kvar dina affärer. Använd därför detta till din fördel och kom väl påläst om aktuella boräntor till ditt bankmöte.

Tänk på! Använder du dessa knep kan du säkerligen sänka din ränta ytterligare något steg, vilket kan betyda mycket när det rör sig om större summor.

Du kan få hjälp att jämföra bolån och pruta på din ränta genom exempelvis MittBolån.se. Det är en tjänst som samlar bolån från flera olika långivare och helt enkelt presenterar de som kan ge dig bäst villkor.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]