vy över fastigheterna och innergården i kvarterat FuturaKvarteret Futura kommer att bestå både av hyresrätter och bostadsrätter, som har särskilda lösningar för att unga vuxna ska ha råd att bo där. Foto: Pressbild/Riksbyggen

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 15 mars, 2021

Riksbyggen satsar på bostäder för unga i Lindholmshamnen i Göteborg. Kvarteret Futura kommer att bestå av både hyresrätter, bostadsrätter och kollektiv, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Unga vuxna är bland dem som har det svårast på bostadsmarknaden i dag. Bara en av tio unga mellan 20 och 30 år som bor ensamma har råd att köpa en etta i Göteborgs kommun.

– Riksbyggen vill med satsningen i Lindholmshamnen vara med att bidra till att fler unga vuxna kan få ett bra boende, Riksbyggen Bostads marknadsområdeschef för Göteborg, Mikael Ahlén.

Riksbyggen har även på andra sätt engagerat sig för ungas boende. Till exempel driver de frågan om ett CSN-liknande bolån för unga.

Hyresrätter och kollektiv med låg insats

Bostadsprojektet ska resultera i kvarteret Futura, som består av flera olika bostadsformer. Bland annat en kooperativ hyresrättsförening som ansvarar för den fastigheten, ungefär som en bostadsrättsförening skulle ha gjort.

Där får de boende betala en viss upplåtelseinsats, men som blir mycket billigare än en kontantinsats för att köpa en bostadsrätt. Den insatsen får den boende sedan tillbaka när de flyttar.

40 hyresrätter kommer att ingå i hyresrättsföreningen. 8 av de lägenheterna kommer att vara kollektiv, där flera personer bor tillsammans. Varje boende har ett eget rum och badrum, men delar kök och andra gemenskapsytor tillsammans med andra boende.

Bostadsrätter anpassade för unga vuxna

Futura-projektet innefattar även två bostadsrättsföreningar. Några lägenheter kommer att ha ett annat upplägg än den klassiska bostadsrätten.

9 av de 91 lägenheterna i Brf Futura Lindholmsallén ska erbjudas med Hyrköp. Det betyder att boende kan hyra lägenheten i upp till fem år och kan välja att köpa den inom den perioden.

I Brf Futura Götaverksgatan ingår 66 lägenheter. 3 av dem kommer ha en mycket lägre insats än de andra bostadsrätterna, men i stället högre månadsavgift. Försäljningar av ettor i denna förening måste göras till jämnåriga unga vuxna och till samma pris som säljaren själv betalat.

De större bostäderna i båda föreningarna går dock att köpa även för personer i högre åldrar. Att blanda unga och äldre boende är viktigt för ett dynamiskt och trivsamt bostadsområde, menar Mikael Ahlén.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]