Foto: Pressbild/SEB

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Nya aktörer på bolånemarknaden har genom innovativa lösningar och nya finansieringsmetoder kunnat erbjuda riktigt låga räntor. Nu vill även SEB ta rygg och utmana konkurrenterna.

Bolåneräntorna som en del aktörer i dag erbjuder har bolånekunderna tidigare bara kunnat drömma om. Detta har möjliggjorts genom nya finansieringsreformer och innovativa lösningar.

SEB kan sänka bolåneräntan

Storbankerna har svårare att ta sig ned på dessa låga räntenivåer, men man gör vad man kan. För någon vecka sedan presenterade Nordea en sänkning på tremånadersräntan och nu funderar även SEB på att ta rygg på konkurrenterna.
– De sänker priset, det är helt uppenbart. Men vi kommer också att kunna göra den typen av innovativa lösningar, säger SEB:s vd Johan Torgeby, till SvD.
När en eventuell räntesänkning kan bli aktuell är dock inget SEB avslöjar. Man säger dock att man befinner sig i fasen att utforska olika tillvägagångssätt.

Positiv till den tuffare konkurrensen

Att nya konkurrenter dyker upp på marknaden är något som kan oroa de flesta stora banker. Men Johan Torgeby är istället positiv till ny konkurrensen. Han berömmer hjärnorna bakom bolagen och deras tillvägagångssättet med nya finansieringsformer och innovativa lösningar.
Han medger dock att det finns en viss oro. Även om den oron gäller alla konkurrenter.

Räntehöjningar kan påverka marknaden

I Sverige har vi haft en styrränta på – 0,5 procent i flera år. Riksbanken valde nyligen att skjuta på en räntehöjning men en höjning är inte allt för långt bort. När det väl sker kommer höjningen att påverka hela bolånemarknaden.
SEB spår att räntorna kommer börja höjas i slutet av året eller början av 2019. Banken är dock inte helt positiva till att Riksbanken nyligen valde att skjuta på en höjning.
– Jag kan förstå dem, utifrån den makroekonomiska bilden. Men jag tycker att nollräntor är väldigt stimulerande, man behöver inte gå så långt som att göra dem negativa, säger Johan Torgeby.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]