Från och med första januari 2021 kommer rutavdraget att höjas och utvidgas och även innefatta bland annat tvättjänster av kläder och hemtextiler. Foto: ivan_kislitsin/Shutterstock.com

Privatekonomi

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Budgetpropositionen för 2021 innehåller skattesänkningar samt satsningar på jobb, utbildning och a-kassa. För att få fart på ekonomin och bostadsmarknaden kommer dessutom uppskovsräntan att slopas.

Regeringens höstbudget kan ge mer pengar i plånboken. Budgeten, som uppgår till 105 miljarder kronor, är rekordstor och innehåller bland annat skattesänkningar, pensionstillägg och höjt rot- och rutavdrag. 

Slopad uppskovsränta

Från och med första januari 2021 slopas den så kallade uppskovsräntan för skatt på vinst när du säljer en bostad. Fram till och med första januari 2021 har den som har sålt en bostad med vinst och begärt uppskov behövt betala en årlig skatt på cirka 0,5 procent av uppskovsbeloppet.

I dag har cirka 600 000 personer uppskov på i genomsnitt 500 000 kronor. Det betyder att de i genomsnitt betalar cirka 2 500 kronor i uppskovsränta per år. Men från och med årsskiftet tas alltså uppskovsräntan bort.

Taket för rutavdrag höjs

Från och med första januari 2021 höjs taket för skatteavdrag för rut och rot. Det sammanlagda taket för skatteavdrag höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Rutavdraget kommer dessutom att utvidgas och inkludera fler tjänster. Taket för bara rotavdrag kommer ligga kvar på 50 000 kronor per person per år.

Rutavdraget vidgas

Från årsskiftet kan du göra avdrag för bland annat tvättning hos en tvättinrättning. Det gäller kläder och hemtextilier. Kemtvätt omfattas dock inte av det breddade rutavdraget.

Du kommer även att kunna göra avdrag för hjälp av montering av nya möbler, möbleringstjänster samt transport och bortforsling av möbler och annat lösöre.

Lägre skatt på klimatsmarta installationer 

Privatpersoner som satsar på klimatsmarta installationer ska kunna få en skattereduktion upp till 50 000 kronor på till exempel laddstationer för elfordon eller installation av solceller.

Skattereduktionen innebär en minskad skatt med 50 procent av kostnaden för installation av laddstationer till elfordon och installation för att lagra egenproducerad elenergi och en minskad skatt på 15 procent vid installation av solceller.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]