Skatteverkets logga utanför myndighetens entréSkatteverket börjar med folkbokföringskontroller för att få fast i personer som sysslar med organiserad brottslighet. Foto: Stefan Holm/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Skatteverket ska börja med folkbokföringskontroller för att få tag i personer som sysslar med ekonomisk brottslighet, rapporterar Hem och Hyra. Att folkbokföra sig på fel adress är brottsligt men inte straffbart. Kriminella har upptäckt detta kryphål och använder det för att utnyttja välfärdssystemet.

Det har tidigare varit riskfritt att folkbokföra sig på fel adress. I många fall beror det på att svenskarna är slarviga med att byta folkbokföringsadress när de flyttar. Ibland beror det även på okunskap. Det finns dock en del som gör detta fullt medvetet. Ofta rör det sig om personer inom organiserad brottslighet.
Dessa brottslingar vill Skatteverket få tag i och därför börjar man nu med en insats riktad mot folkbokföringskontroll. Förhoppningen är att komma åt kriminella som använder felaktiga adresser för att ta del av utbetalningar från välfärdssystemet.

Riktar in sig på adresser där många vuxna bor

I ett första skede kommer Skatteverket att rikta in sig mot adresser där det, enligt myndigheten, bor anmärkningsvärt många vuxna.
Förutom vanliga folkbokföringsbrott kommer Skatteverkets granskning även att omfatta skenseparationer och annan identitetsrelaterad brottslighet. Granskningen kommer att ske i samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Ekobrottsmyndigheten, polisen och Tullverket.
Till att börja med börjar Skatteverket granska adresser i Stockholmsområdet, men insatsen kommer sedan att utvidgas till andra delar av landet.

Det är brottsligt att folkbokföra sig på fel adress

Det är brottsligt att inte vara folkbokförd där man bor. Trots det har folkbokföringsbrott varit relativt riskfritt eftersom det inte är straffbart i dagsläget. Just detta kryphål har kriminella valt att utnyttja.
Skatteverket gjorde förra året en uppskattning att uppemot 10 000 personer i Sverige är folkbokförda på en adress där de inte bor. Förra året fick myndigheten dessutom in omkring 70 000 tips om människor som fuskar med sin folkbokföringsadress.

Fusket ställer till det för många svenskar

Människor som fuskar med folkbokföringen gör det för egen vinning. Vad de kanske inte tänker på är att de kan ställa till det för någon annan.
En person som har bostadstillägg kan få det indraget om en annan person folkbokför sig på samma adress. Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten kan göra bedömningen att personen inte är berättigad stödet eftersom det enligt deras bedömning bor flera personer på adressen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]