Ung kvinna skriver på ett hyreskontrakt för lägenhet

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Att det råder en stor bostadsbrist har knappast passerat någon obemärkt. Till följd av hur svårt det har blivit att få en hyreslägenhet använder allt fler så kallade ”skenavtal” för att kunna få en lägenhet. Skenavtalen fungerar genom att den som har en lägenhet i ett attraktivt läge ”byter” lägenhet med någon som är folkbokförd på en falsk adress som dessutom betalar svarta pengar till den som hyr lägenheten idag.

Svartmäklare ungår bostadskön

Hela fenomenet med skenavtal och oärliga folkbokföringar beror på en ny kriminell bransch – svartmäklare. Dessa ”mäklare” tar betalt av privatpersoner, upp mot 50 000 kr för att denna ska slippa bostadskön. Det hela sker genom att den som har ett kontrakt på en attraktiv lägenhet ”byter” kontrakt med den som betalat svartmäklaren, fast det i verkligheten aldrig sker något byte av bostad. Anledningen till att man byter bostad är för att det är det enda sättet för någon att slippa kötiden, man kan nämligen få tillstånd av hyresvärden att byta bostad så länge man har en giltig anledning.

Tänk på! Genom svartmäklare slipper den som betalar för sitt hyresavtal att stå i bostadskön – men kan ändå få en mycket attraktiv lägenhet i centrum. Detta är ej att rekommendera eftersom det är olagligt och du kan förlora mycket pengar.

Den här verksamheten utnyttjar ofta skenavtal och falska folkbokföringsadresser. Den som betalar för ett hyreskontrakt är ofta registrerad på en adress som inte existerar, eller som har en ovanligt hög omsättning på hyresgäster. På det sättet kan den som köper sitt hyresavtal ”byta” en icke-existerande lägenhet mot en attraktiv lägenhet i stan – utan att behöva stå i bostadskö.

Nybyggnationer kan vara lösningen

Den här nya formen av bedrägeri ger flera konsekvenser – bland annat ger det ärliga personer i bostadskön allt svårare att hitta bostad. Eftersom att lägenheterna som säljs olagligt alltid har en hyresgäst så annonseras aldrig dessa ut i bostadskön. Detta innebär att det samlas allt fler i bostadskön och allt färre lägenheter kan annonseras ut.
Enda lösningen på detta problem verkar vara att bygga mer bostäder, något som också de allra flesta kommuner jobbar stenhårt med. Om nybyggnationerna blir tillräckligt omfattande minskar nämligen initiativet för folk att betala för hyreskontrakt och därmed upphör den här olagliga verksamheten.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]