Foto: Marie Linner/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Socialdemokraterna gick nyligen ut med att man ska införa en flytta hemifrån-garanti om man vinner valet. Garantin möts nu med stark kritik.

Garantin ska ge unga vuxna i Stockholm möjlighet att flytta hemifrån. Garantin ska omfatta både äldre lägenheter och nyproduktion.

Socialdemokraterna i Stockholm lovar lägenheter till unga vuxna

Den flytta hemifrån-garanti som Socialdemokraterna i Stockholms stad går till val på går ut på att reservera 800 lägenheter i Stockholms bostadsförmedling. Lägenheterna ska sedan vara avsedda för 18-25 åringar som varit med i bostadskön sedan året de fyllde 18. De ska även vara folkbokförda i Stockholms stad, klara inkomstkravet och får inte ha något förstahandskontrakt eller äga en bostadsrätt.
– Man ska själv meddela att man vill omfattas av garantin, då ska man bli erbjuden en lägenhet i Stockholm. Den som tackar nej till tre erbjudanden faller ur, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S), till DN.

Personer med lång kötid kan passeras av ungdomarna

I Stockholms bostadskö står just nu cirka 600 000 personer. Om Socialdemokraterna genomför löftet skulle det innebär att många personer som stått i kö i flera decennier blir passerad av ungdomar med mycket kortare kötid.
– Det finns säkert de som blir arga, men det finns en också förståelse och jag hoppas att fler ska förstå att ungdomar ska ha möjligheten att bli vuxna. Det är den fråga jag möter mest: hur ska ungdomar kunna bo kvar i Stockholm?, säger Karin Wanngård.

Kritik riktas mot S vallöfte

Bostadsgarantin som Socialdemokraterna går ut med möts med kritik. I osignerad ledartext i Expressen skriver ledarredaktionen att garantin enbart är valfläsk. En ungdomskull i Stockholm består i runda slängar av 10 000 personer, och Socialdemokraterna ska välja att reservera 800 lägenheter vilket är alldeles för få.
Redaktionen fortsätter att skriva att alla givetvis inte kommer vilja utnyttja garantin, eller uppfylla kraven som krävs. Att drygt 69 000 Stockholmare skulle tacka nej till ett förstahandskontrakt får dock ses som osannolikt. I sådana fall går det inte heller att tala om någon garanti.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]