Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

En fråga många svenskar idag ställer sig när de börjar planera inför ett bostadsköp är hur de ska spara ihop pengar till kontantinsatsen. Kontantinsatsen måste enligt svensk lag vara minst 15 % av köpesumman. Att spara ihop så mycket pengar kan kännas omöjligt. Med hjälp av dessa tips kan du påbörja sparandet till en kontantinsats som i slutändan kan möjliggöra att köpa bostad.

1. Öppna ett sparkonto

Genom att börja spara undan lite pengar varje månad från och med det att du har fått din första lön kan du snabbt komma igång med sparandet mot kontantinsatsen. Välj att öppna ett enskilt sparkonto med bra sparränta avsett för sparande till kontantinsatsen. Om du har svårt att hålla fingrarna borta från sparkontot kan du också välja att låsa pengarna till ett särskilt konto. Att låsa pengarna kan samtidigt innebära att du får en högre sparränta.

2. Låt pengarna växa

Var smart och låt pengarna göra jobbet. Genom att investera dina pengar i aktier och/eller fonder blir det svårare för dig att spendera pengarna samtidigt som chansen att ditt sparkapital ska växa ökar.

3. Lev ekonomiskt oavsett inkomst

Även om du avancerar och klättrar på karriärstegen är det ett klokt val att hålla dig till en enklare livsstil. Du behöver inte spendera pengar bara för att du har pengar.

Tänk på! Man brukar säga att utgifter ökar i takt med inkomsten. Genom att leva sparsamt kan du motbevisa detta och på så sätt spara till kontantinsatsen. Tänk tillbaka på när du levde med låg inkomst eller exempelvis studiebidrag. Förmodligen fick du ekonomin att gå ihop då så varför inte testa att leva på samma belopp nu och spara undan resten till kontantinsatsen?

Bo smart, laga lunchlådor för att dra ner matkostnaderna och om du har möjlighet bör du cykla till jobbet istället för att köra bil. Det gynnar både hälsan och plånboken.

4. Hitta billiga nöjen

Det är inte speciellt hälsosamt för plånboken att gå ut och äta och spendera pengar på nöjen flera dagar i veckan. Ett tips för att minska dina utgifter och därmed underlätta för sparandet är att du försöker hitta på aktiviteter med vänner och familj som inte är lika kostsamma. Testa till exempel “halv-åtta-hos-mig”-konceptet där du och dina vänner turas om att laga middagar åt varandra, gå på gratis träningspass och spela sällskapsspel hemma hos varandra.

5. Vad kostnadsmedveten i ditt förhållande

Ett tips är att du och din partner kommer överens om vilka prioriteringar ni ska ha – det resulterar ofta i att ni gör samma ekonomiska val. Ett tips är att ni minskar spontanhandlandet och istället planerar era inköp. Detta kan vara allt från den dagliga veckohandlingen till resor och nöjen.
Om du är i behov av en kontantinsats nu och inte hunnit spara tillräckligt kan du överväga att ansöka om ett kontantinsatslån. Det är ett privatlån som tas utöver bolånet för att finansiera just kontantinsatsen. Detta innebär högre räntekostnader men å andra sidan kan du köpa bostad snabbare.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]