vyi solnedgång över samhälle utanför åre stadPriserna på fritidshus och bostadsrätter nära landets populäraste skidorter har ökat i takt med det allt större intresset. I Duved, Åre, har priserna på bostadsrätter gått upp med 32 procent under året som gått. Foto: Tommy Alven/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Trycket på fritidshusmarknaden är rekordhögt, där efterfrågan och priser har ökat markant under hela hösten. Nu har man sett att det även finns ett stort intresse för fritidshus som ligger nära landets populära skidorter. Fastighetsbyrån har med utgångspunkt från postnummer och siffror från Svensk Mäklarstatistik sammanställt prisutvecklingen under året.

Under coronapandemin har svenskarnas intresse för fritidshus ökat markant, och priserna har således gått upp rätt rejält. Men det är inte bara på marknaden för sommarstugor som trycket har varit rekordhögt. Nu har man även sett att intresset för fritidshus nära populära skidorter och fjällområden fått sig en ordentlig skjuts.

Våra bostäder har blivit allt viktigare

Med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik har Fastighetsbyrån kunnat sammanställa prisutvecklingen (2018/2019–2019/2020) när det gäller både bostadsrätter och fritidshus på landets populäraste skidorter. Och skillnaden är stor, både när det gäller prisutveckling och slutpriser. Enligt Fastighetsbyråns vd Johan Engström har pandemin fått svenskarna att sätta större värde på sina bostäder. Vi spenderar helt enkelt mer tid hemma – både i vardagen och under semestern.

– Under våren och sommaren hade vi rekordstark efterfrågan på sommarboenden. Nu ser vi samma tendens för boenden på klassiska skidorter, säger han i ett pressmeddelande.

Johan Engström tillägger dock att det finns stora skillnader mellan de olika orterna, och att lokala förutsättningar kan ha inverkan på prisbilden.

Störst prisökning i Funäsfjällen

Kartläggningen visar att priserna på fritidshus i några av landets mest besökta skidorter och fjällområden har stigit med 14 procent (i genomsnitt). Funäsfjällen i Jämtland, som omfattar Funälsdalsberget, Funäsdalen och Kappruet, ligger i topp med en ökning på hela 37 procent. Nummer två på listan är Orsa Grönklitt i Dalarna med 36 procent, följt av Kittelfjäll i Västerbotten med 31 procent. Sälen-Malung står dock för det högsta snittpriset som ligger på 3 889 469 kronor.

Bostadsrättspriserna ökar kraftigt i Duved

Man har som sagt även sammanställt prisutvecklingen för bostadsrätter på skidorterna och inte helt överraskande har priserna stigit i samklang med försäljningstrycket. Duved i Åre är ohotad etta med en ökning på 32 procent, Idre fjäll och Grövelsjön kommer tvåa med 26 procent, och Funäsfjällen blir trea med 18 procent.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]