Allt fler funderar på att byta bank men bara 16 % har gjort det under de senaste fem åren. Den största procentuella andelen av dessa bor i Stockholm. Det visar en ny undersökning av Novus.
De senaste åren kännetecknas av ekonomisk turbulens i Sverige. Inflationen började ta fart 2022 och på bara 1,5 år höjdes styrräntan från 0% till en topp på 4%. För bolånetagare med rörlig ränta innebar det en mycket kraftig ökning av räntekostnaden och stora fördelar i att jämföra, förhandla och byta bolånebank. Men statistik visar att förhållandevis få gör det – även om de tänker på det. En undersökning som genomförts av Novus, och beställts av Landshypotek Bank, visar nämligen att de allra flesta aldrig har bytt bolånebank.
Bara 16 % har flyttat bolånet senaste 5 år
Av de tillfrågade svarade enbart 16 % av de flyttat bolånet minst en gång under de senaste fem åren. Däremot var det 60 % som ”tänkt på att flytta sitt bolån till en annan bank”. Det är en siffra som dessutom har ökat under de senaste fem åren. Tidigare var nivån på 55%.
Att så många funderar på att byta bank kan tyda på att många är missnöjda med den ränta som betalas men samtidigt verkar tröskeln till att jämföra och byta bank upplevas för stor. En tröskel som även Finansinspektionen uppmärksammat och på olika sätt försökt att åtgärda. Bland annat har krav på digitala amorteringsunderlag införts, i september 2024, för att öka rörligheten på bolånemarknaden och därmed även konkurrensen mellan bankerna.
Inte fler som byter vid ränteökningar
Undersökningen visar även att enbart 35 % någon gång har bytt bolånebank. Av dessa var det ungefär hälften som hade gjort det för minst 5 år sedan. Det innebär att den procentuella andelen som bytte bolånebank före ”räntechocken” under 2022 och 2023 är ungefär lika stor som andelen som bytte bank under de senaste fem åren. Trots stora ränteökningar ökade alltså inte antalet som flyttade bolånet.
Flest byten i Stockholm
Bland de som uppgav att de någon gång bytt bolånebank bor den procentuellt största andelen i Stockholm. Bland de som bor i huvudstaden hade 41% minst en gång flyttat bolånet vilket kan jämföras med övriga delar av landet där det enbart var 33%. I andra storstadsområden var det ungefär liknande siffror, 40%, medan siffran hos de som bor i mindre städer, eller på landsbygden, var 31%.
En bidragande orsak till den stora skillnaden mellan storstäder och övriga delar av Sverige bör vara bostadspriserna och därmed lånens storlek. En undersökning av SBAB visar att genomsnittliga bolånet för de som bodde i villa i Storstockholm under våren 2024 var på 2,7 miljoner. Detta samtidigt som enbart 14% av alla bostadsägare i Sverige hade ett bolån på över 2 miljoner kronor.
I pressmeddelandet kommenterar Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank, statistiken och vad som förändrats under de senaste åren.
– Även om fler har blivit mer medvetna om sin boendeekonomi så är det fortfarande väldigt många som är passiva och därför missar möjligheten att påtagligt förbättra sin bankrelation och minska sin största utgiftspost
Flest väljer storbanker
Skulderna är tydligt större i storstadsregionerna. I Storstockholm ligger det genomsnittliga bolånet för en villaägare på 2,7 miljoner kronor medan den Storgöteborg och Öresundsregionen ligger på 2,4 respektive 2,2 miljoner kronor
Kommentarer