kvinna håller upp nyckel mot suddig bakgrundTrendbrott på bostadsmarknaden under coronapandemin. Nu är det stora bostadsrätter som är hetast. Foto: Maxim Maslov/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Under pandemin är det många rekord som slagits på den svenska bostadsmarknaden, men man har även kunnat registrera flera trendbrott. Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik är det till exempel de större bostadsrätterna som ökat mest när det gäller intresse och pris. Det skriver SvD Näringsliv.

Coronapandemin har påverkat hela samhället, så även bostadsmarknaden. Nya försäljningsrekord sätts vecka efter vecka och priserna stiger i samma takt. Men det annars så höga trycket på mindre och billiga bostadsrätter, har under denna kris bytt riktning.

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik, som mäklarfirman Bjurfors sammanställt, är det nu större lägenheter som är hetast på marknaden. Det är även priserna på tre- och fyrarumslägenheter som har ökat mest.

Stor ökning av antalet visningsbesökare

SvD Näringsliv har pratat med Fredrik Kullman, som är vd för Bjurfors Stockholm. Han berättar att de har sett en tydlig ökning av antalet visningsbesökare från och med juni, och att ökningen särskilt gäller för de större bostadsrätterna.

Enligt statistiken för riket i stort är det fyrarumslägenheter som har ökat mest i pris – 7 procent upp mellan maj och september. Priserna för tvåor och treor har stigit med 6,5 respektive 6,7 procent, medan prisutvecklingen för ettor har varit ovanligt svag med blott 5,9 procent.

Fler är beredda att satsa mer på sitt boende

Fredrik Kullman menar att statistiken speglar ett nytt sätt att tänka. Man har under pandemin börjat fundera över sina prioriteringar, och fler är beredda att satsa mer av sin inkomst på boendet. Bostaden har blivit ännu viktigare för oss, eftersom det är där vi i allt större utsträckning både jobbar, lever vardagsliv och spenderar hemestern.

– Man har fått nya behov och då söker man större bostäder, sammanfattar Fredrik Kullman.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]