snötäckt radhusområdeBåde villor och bostadsrätter har stigit i pris under det gångna året. Foto: badahos/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Stabilt stigande bostadspriser, om än inte på samma nivåer som ett par år sedan. Så sammanfattar Svensk Fastighetsförmedling läget på bostadsmarknaden under 2019 i ett pressmeddelande. Hemnet och Svensk Mäklarstatistik pekar också ut optimistiska köpare och försäljningsrekord som kännetecken för det gångna bostadsåret.

2019 har varit ett händelserikt år på den svenska bostadsmarknaden. I snitt har bostadspriserna på villor och bostadsrätter ökat med 4 procent över hela Sverige, enligt statistik som Svensk Fastighetsförmedling har analyserat.

I kartläggningen ingår 110 kommuner, där tillräckligt många bostäder har sålts för att kunna ingå i statistiken.

Bostadspriserna ökade i de flesta kommuner

Av Sveriges 21 län är det 17 som har haft en positiv prisutveckling under året. Prisökningen har alltså varit relativt stabil över hela landet.

Vetlanda står för den största prisökningen på villor under året, med 28 procent. Gislaved kommer på andra plats med 18 procent, följt av Ystad med 14 procent. Gällande bostadsrätter har priserna ökat med 24 procent i Mjölby. Därefter följer Skellefteå med 18 procent.

De kommuner som har backat mest i villapriser är Gotland, Blekinge och Jämtland. För bostadsrätterna är det Kalmar, Dalarna, Jämtland och Halland som har haft en negativ prisutveckling.

Fler försäljningar och större utbud

Enligt Hemnet och Svensk Mäklarstatistik har stigningen dock varit blygsam, och bostadspriserna har inte riktigt nått upp till toppnivåerna från 2017, skriver SvD Näringsliv. Bara två städer är på samma nivå som rekordet för två år sedan, nämligen Västerås och Örebro.

Även om priserna inte är rekordhöga, har dock antalet försäljningar varit det. 110 000 bostadsrätter såldes under 2019, för närapå 270 miljarder kronor. Antalet sålda villor var 55 000 stycken, för totalt 175 miljarder kronor. Störst del av omsättningen sker i storstäderna.

Det har också varit lättare att sälja bostäder i år än förra året. Dock är även utbudet högt, vilket gör att många lägenheter fortfarande inte blir sålda.

Köparna är optimistiska om prisutvecklingen

I början av året var det många som trodde på sjunkande priser. Men detta vände i juni, och den positiva bilden har sedan kvarstått under flera månaders tid.

– Förändringen till prisoptimism andra halvåret 2019 är den mest dramatiska omsvängning som vi har tittat på, säger Hemnets presstalesman Staffan Tell.

Inför 2020 tror Hemnet att optimismen kommer att fortsätta öka. De tror också på fortsatt stigande priser på grund av mindre utbud, snabba försäljningar och högre bud. Det förutsätter då bland annat att räntan fortsätter vara låg och arbetsmarknaden stark.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]