Par som köper bostad söker kontantinsats

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Att spara till en kontantinsats tänker många är lika svårt för alla. Faktum är att det är betydligt krångligare om du är bosatt i en storstad jämfört med en mindre stad. Processen i storstäderna är betydligt längre och som storstadsbo kan behöva spara i flera år innan du har råd med kontantinsatsen, enligt en rapport skriven av Länsförsäkringar.

Höga bostadspriser höjer kravet på kontantinsats

Det råder inget tvivel om att bostadspriserna i Sveriges storstäder under senare år stigit och kommit att bli väldigt höga. I jämförelse med mindre städer kan kvadratmeterpriset ligga på det fyrdubbla. Kontantinsatsen i storstäder ligger därför vanligtvis långt över 100 000 kr, vilket förlänger sparprocessen. Exempelvis kan det ta upp till 35 år för en familj att spara till en villa i Stockholm, jämfört med dryga 4 år i mindre städer.

  • Centrala Stockholm – 1:a på 28 kvadratmeter för utgångspriset 2 450 000 kr. Kvadratmeterpriset ligger på 87 500 kr.
  • Centrala Gällivare – 1:a på 25,5 kvadratmeter för utgångspriset 445 000 kr. Kvadratmeterpriset ligger på 17 451 kr.

Det går att se att utgångspriset är mer än två miljoner högre i Stockholm jämfört med Gällivare – en kommun i norra Norrland med 18 000 invånare. Trots liknande storlek och utformning av lägenheterna finns det en markant skillnad i pris beroende på lokalisering. I detta fall genererar läget ett kvadratmeterpris i Stockholm som ligger fem gånger så högt som kvadratmeterpriset i Gällivare.

Anpassa förväntningarna till din ekonomiska situation

Utgångspunkten för sparande är att lägga undan 10 procent av nettoinkomsten varje månad, för att ha råd med en kontantinsats på 15 procent. I och med att bostadspriserna skiljer sig så pass mycket runtom i Sverige är det förståeligt att större städer med höga priser leder till längre sparande. Störst drabbade är unga samt ensamstående föräldrar eftersom de båda grupperna har en extra sårbar ekonomisk situation. De måste i många fall räkna med att spara pengar över en dubbelt så lång period jämfört med hushåll som har två inkomsttagare.

Tänk på! Som ung och ny på bostadsmarknaden samt ensamstående kan din sparprocess förlängas ytterligare.

Under en sparprocess inför ett bostadsköp är det viktigt att anpassa förväntningar och förhoppningar till det du faktiskt har råd att köpa. För många gäller det helt enkelt att sänka standarden. Förutsättningarna för ett kortare sparande är bäst om du tidigare ägt en bostad, då du kan få ut en summa pengar från försäljningen. Bäst affär gör du som säljer en bostad i en storstad för att sedan köpa en ny i en mindre stad.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]