mäklare visar par runt i en bostadsrättVisningar hålls i nuläget ungefär som vanligt, men utsikterna för den som vill sälja sin bostad framöver ser osäkra ut. Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Som vi har skrivit om tidigare förväntas coronaviruset sätta spår på alla delar av bostadsmarknaden. Däremot är det svårt att förutse exakt hur läget kommer förändras. Både experter och säljare ser tecken på en osäker bostadsmarknad, skriver SvD Näringsliv.

En som oroar sig för bostadsmarknadens utveckling är Erika Troeng. Hennes familj har köpt ett hus, men inte fått sin lägenhet såld ännu. De blir tvungna att följa coronavirusets utveckling dag för dag, utan att veta hur länge situationen kommer att vara.

– I det här läget hade det varit tryggare att först ha sålt men det är ju inte helt lätt att köpa hus. Och ingen kunde ju veta att en pandemi skulle komma, säger hon till SvD Näringsliv.

Erika Troeng hoppas dock att banker kommer att lätta på sina amorteringsregler med anledning av krisen. I nuläget planerar hon att sälja lägenheten mot slutet av april, för att ha marginal även efter sommarperioden.

Börsfall förväntas pressa bostadspriserna

Cecilia Hermansson är nationalekonom och forskare vid KTH. Hennes forskning riktar sig främst mot bostadsmarknaden och hushållens beteende.

Hon bedömer att bostadsmarknaden kommer fortsätta att vara osäker en tid framöver. Köpare kommer att avvakta på grund av att börserna faller under coronakrisen, och därmed pressas bostadspriserna neråt.

Även Nordeas chefsekonom Annika Winsth ser en risk för sänkta bostadspriser, trots Riksbankens försök att pressa styrräntan. Att priserna skulle stiga är i dagsläget väldigt osannolikt, menar hon.

Coronakrisen följer inget känt mönster

Cecilia Hermansson poängterar dock att coronakrisen är en helt ny typ av kris, som hittills inte verkat följa några mönster som man känner till.

– Köpare kanske kommer att avvakta utvecklingen och då påverkas säljarna. Å andra sidan ser nog de flesta bostaden som just en bostad och inte som ett föremål för spekulation.

Större anpassningar kan behövas vid djupare lågkonjunktur

Statistik från Booli visar på komplexa förhållanden på bostadsmarknaden. Förra helgen var trycket i budgivningarna högt jämfört med förra året, men det har å andra sidan minskat från veckan innan.

Samma helg har flera mäklare uppgett att färre besökare har kommit på visningar, enligt uppgifter från Mäklarsamfundet. Dock har lika många vittnat om att besökarantalet var detsamma som vanligt. 90 procent av alla visningar genomförs som planerat trots situationen. Men mäklarna anpassar sig efter läget, och väljer att hålla mindre och privata visningar i stället.

En djupare lågkonjunktur där arbetslösheten stiger kommer dock att påverka bostadsmarknaden mer påtagligt. Det menar Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]