Villor i olika färger står på rad på en gata i karlskrona i sverige.Trycket på villamarknaden är fortsatt högt, enligt majsiffrorna från Svensk Fastighetsförmedling. Foto: captainbadtaste/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 10 juni, 2021

Enligt siffror från Svensk Fastighetsförmedling var bostadsprisutvecklingen i maj fortsatt stark, och nivåerna är nu rekordhöga. Villapriserna har ökat med hela 20 procent under de senaste 12 månaderna och bostadsrättspriserna med 13 procent. I Stockholm förväntas en något lugnare period framöver, men i landets andra storstäder ser man inga tecken på avmattning.

Över hela Sverige har prisutvecklingen på bostadsmarknaden varit exceptionellt stark under de senaste tolv månaderna, och siffrorna för maj avviker inte från trenden. För villor ligger ökningen nu på 20 procent och för bostadsrätter på 13 procent. Rekordhöga prisnivåer har siktats på flera håll i landet. Enligt Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg har villapriserna i Jämtland ökat med nästan 33 procent under det senaste året, och i Värmland har bostadspriserna ökat med 35,1 procent.

Liza Nyberg ser inga tecken på nedgång utan menar att bostadsintresset, särskilt för villor och fritidshus, är fortsatt högt nu inför sommaren.

Läget på väg att stabiliseras i Stockholm

Villapriserna i Stockholm ökade med 2 procent i maj, och bostadsrättspriserna med 1 procent i stadens centrala delar. I Storstockholm stod priserna i princip stilla. Angelica Hermansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen, tror att läget kan vara på väg att stabiliseras.

Hon berättar att efterfrågan är hög och utbudet bra, men att man under den senaste tiden noterat viss avmattning. Det är egentligen inget konstigt så här inför sommaren, men troligtvis har det just i år att göra med de markanta uppgångarna under de senaste 12 månaderna.

Fortsatt rekordstor efterfrågan i Göteborg

I Storgöteborg steg priserna på både villor och bostadsrätter, medan bostadsrättspriserna i de centrala delarna var oförändrade. Efterfrågan är dock fortsatt stor, enligt Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedlings Mölndal-kontor, till och med enorm.

– Utbudsmässigt såg vi i maj ett något större utbud på framförallt villor vilket vi tror fortsätter in i juni. Vad vi kan se är det ingen nedgång i sikte men däremot en eventuell dämpning av den kraftiga uppgången, säger han i ett pressmeddelande.

Het bostadsrättsmarknad i Malmö

I Malmö ökade bostadsrättspriserna med 2 procent i maj, både i Stormalmö och i de centrala delarna av staden, vilket ger en årsökning på över 20 procent. Det vill säga nästan dubbelt så mycket som både Stockholm och Göteborg. Villapriserna har gått upp med 23 procent.

Inte heller i Malmö ser Svensk Fastighetsförmedling någon antydan till nedgång. Efterfrågan är fortfarande stor.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]