Hand sätter ner hussymbol med procenttecken i gräset.Svensk Fastighetsförmedling bekräftar Svensk Mäklarstatistiks junisiffror och menar att efterfrågan på både villor och fritidshus är större än någonsin. Foto: Puttachat Kumkrong/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 2 augusti, 2021

Under de tre senaste åren har juni inneburit stiltje i prisutvecklingen gällande bostadsrätter, och i år blev inget undantag. Däremot fortsatte villapriserna att öka, och enligt en en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling är även intresset för fritidshus fortfarande rekordstort. Det skriver Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande som en kommentar till Svensk Mäklarstatistiks siffror.

Enligt Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, har man trots sommar och semestrar inte noterat några tecken på avmattning när det gäller den starka prisuppgången på villor i landet. Hon konstaterar att efterfrågan på större objekt är rekordhög överlag och att företagets mäklare har haft långa listor på ivriga villaköpare under hela våren.

I Stockholm stabiliserades bostadsrättspriserna i juni

I Stockholm ökade villapriserna ytterligare i juni, och på årsbasis ligger ökningen nu på totalt 24 procent. Dock så var bostadsrättspriserna i princip oförändrade både i de centrala delarna och i Storstockholm.

Enormt villaintresse i Göteborg

Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedlings kontor i Mölndal, menar att juni har varit den bästa månaden för villor hittills och att det inte alls finns några tecken på att intresset skulle mattas av inom en snar framtid. Eventuellt kan uppgången komma att dämpas något, men någon nedgång är det enligt Anders Lundgren inte tal om.

Fortsatt het bostadsmarknad i Malmö

Bostadsmarknaden i Malmö har varit hetast i landet under en längre tid, och i dagsläget finns det inget som tyder på att det skulle ändras. Priserna på både bostadsrätter och villor i Stormalmö gick upp under juni med en respektive två procent. I stadens centrala delar var bostadsrättspriserna dock oförändrade.

– Efterfrågan är stor även nu under sommaren och jag tror att vi även i höst kommer se att Malmö fortsätter att öka mer än Stockholm och Göteborg, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Värdesätter fritidshuset mer 

En ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling, ”Hemmets nya betydelse”, visar att fyra av tio fritidshusägare nu värdesätter bostaden mer än tidigare och att de planerar att tillbringa mer tid av semestern där de kommande åren.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]