en pappa och två barn vid skrivbord framför laptopSommarens hemarbete och hemester har skapat nya bostadsbehov, menar Svensk Fastighetsförmedling. Foto: Sharomka/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Sommaren har inneburit en rekordstor bostadsförmedling i Sverige, trots den ännu rådande pandemin. Även nu när hösten närmar sig säljs både fina villor och större bostadsrätter i snabb takt, ofta redan innan visning av bostaden. Efterfrågan är också fortsatt stor på fritidshus, skriver Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Svensk Fastighetsförmedling förutspådde redan innan sommaren att bostadsmarknaden skulle bli het. Nu tror mäklarfirman att situationen kommer att fortsätta vara stabil under hösten som kommer.

Hemmets roll har förändrats under pandemin

Pandemin har förändrat våra liv på många sätt världen över, däribland också våra behov av bostäder. När hemmet både blir en arbetsplats och platsen för semestern uppstår andra krav än tidigare. Många ser därför över sin bostadssituation efter en vår där både säljare och köpare i stort valde att avvakta med bostadsbyte.

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, berättar att de har förmedlat fler bostäder den här sommaren än någonsin förut. Det är stor efterfrågan på bostäder, och cirka en femtedel av objekten säljs före visning.

Bostadspriserna rör sig uppåt

När det gäller bostadspriser visar Svensk Mäklarstatistik stigande siffror för juli månad. Priset på bostadsrätter ökade med en procent och på villor med två procent. Priserna på fritidshus har på årsbasis ökat med nio procent över Sverige som helhet.

Svenskarna själva tror att bostadspriserna nu har återgått till normalt läge jämfört med prisraset under mars och april, visar boprisindikatorn från SEB.

Var ute i god tid och välj mäklare med omsorg

Liza Nyberg tror på en fortsatt stabilitet under höstens bostadsmarknad. Hon har några tips på vad man bör tänka på om man vill sälja sin bostad.

– Det man ska tänka på och vad som är viktigare nu än någonsin om man går i säljtankar är att vara ute i god tid. Resultatet av en riktigt bra bostadsaffär påverkas i stor utsträckning av det arbete som mäklaren gör, så var också extra noga när du gör ditt val av mäklare.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]