Sekelskifteshus på ÖstermalmPrisutvecklingen på bostäder har varit så stor de senaste tio åren att många har gjort en vinst som är större än den totala boendekostnaden under samma tidsperiod. Foto: Sorin Vidis/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Den genomsnittliga bostadsägaren som köpte sin bostad för tio år sedan har gjort en vinst som är större än hela boendekostnaden under samma period. Det visar siffror från Swedbank. Störst ökning har varit i Stockholm där bostadsägare i genomsnitt tjänat 6 600 kronor i månaden på sin bostad.

De allra flesta som köpte sin bostad för tio år sedan har gjort en storvinst på bostaden. Faktum är att den som köpte sin bostad 2008 och säljer den nu har i genomsnitt gjort en vinst som är större än totalkostnaden för boendet. I den kostnaden är även ränta och avgifter medräknade. Det visar siffror från Swedbank.

Värdet har stigit med 120 procent

Den bostadsägare som köpte sin sin bostad 2008 har fått se sin bostad stiga med omkring 120 procent i värde fram till 2018. En person med en tvåa på 60 kvadratmeter har i genomsnitt tjänat 2 200 kronor varje månad.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, säger i en intervju till SvD att det bara är ett teoretiskt resonemang, men att siffrorna illustrerar en kraftig prisutveckling. På många platser i landet har bostadsägarna ”fått betalt” för att bo, säger Arques.

Störst prisutveckling i Stockholm och Göteborg

I landets två största städer, Stockholm och Göteborg, har prisutvecklingen varit som störst. I Stockholm har genomsnittspersonen tjänat 6 600 kronor per månad efter skatt och boendekostnad. I Göteborg är den siffran 5 500 kronor.

På ett fåtal ställen har dock prisutvecklingen varit negativ de senaste tio åren. Sämst prisutveckling har det varit i Lidköping, Sundsvall och Landskrona. Där har bostadsägarna gått back med mellan 500 – 1 300 kronor. En boendekostnad på 1 300 kronor i månaden får dock anses vara billigt.

Ekonomin ska inte planeras efter historisk avkastning

Arutro Arques är noga med att påpeka att hushållen inte ska planera sin ekonomi efter en historisk avkastning. Det finns ingen garanti för att prisutvecklingen kommer att se likadan ut framöver.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]