Privatekonomi

Uppdaterad: 18 februari, 2021

En Sifo-undersökning beställd av Skanska visar vad svenskar prioriterar i sina hem. Vardagsrummet och köket är klara favoriter.

Undersökningen omfattar tusen respondenter riket över, och svaren är inte svårtydda. Vardagsrummet är det rum som svensken håller högst i sina hem.
Störst resurser läggs dock på köket, som idag fyller fler syften än enbart plats för matlagning.

Vardagsrummet är svenskarnas favoritrum

Svenskarna väljer i första hand vardagsrummet, det visar Skanskas undersökning. Exakt hälften va de svarande uppgav att vardagsrummet var den del av hemmet som de uppskattar mest.
Trots det, är gemene svensk inte alls särskilt villig att lägga pengar på sitt vardagsrum. Golvet spelar visst roll, men i övrigt är vardagsrummet inte ett rum många svarande vara beredda att spendera pengar på.

Störst fokus på kökets estetik

Det svenskarna bryr sig mest om hur det ser ut är köket, och det är även där de är mest benägna att spendera pengar.
Vitvaror och bänkskivor är sådant som är viktigast att det överensstämmer med ägarens personliga stil. Även köksluckor prioriteras även om de inte är viktigast.
– Många bostadsköpare är beredda att lägga ned det lilla extra på inredningen till köket. Och på så sätt skapa ett personligt rum med hög trivselfaktor, kommenterar Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef vid Skanska Nya Hem.

Kärt rum har många syften

För 62 procent är köket snarare ett andra vardagsrum. Att umgås med familj och vänner är något majoriteten av de tillfrågade gör i köket.
– Köket har länge betraktats som hemmets hjärta och i dag används det till så mycket mer än bara matlagning. Det är en av de viktigaste sällskapsytorna vi har i våra hem, säger Lambertsson.
Utöver det är det en knapp fjärdedel som använder köket som kontor. Det gäller oavsett vilket stadium av livet den boende är i och gäller alltså därför läxor, tentaläsning och arbete.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]