Foto: Pressbild/Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 1 juni, 2021

Nya siffror från Svensk Fastighetsförmedling visar vad landets dyraste bostäder finns, och precis hur dyra de är. Stockholm är dyrast, och den som vill komma undan billigare får antingen resa långt norrut eller långt söderut.

Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt bostadspriserna landet över, och skillnaderna i prisnivåerna är stora. Mellan det dyraste och billigaste länet kan priset på en villa skilja med mer än tio miljoner kronor.

Dyraste adresserna finns i Stockholm

Föga förvånande visar det sig att huvudstaden erbjuder landets dyraste boenden med ordentlig marginal.
Statistiken visar att av de 25 dyraste adresserna för bostadsrätter, ligger samtliga i Stockholm. Floragatan slår rekord med den dyraste prislappen i både Stockholm och i Sverige – varje kvadratmeter kostar där häpnadsväckande 119 311 kronor.

De dyraste villakvarteren är inte belägna långt därifrån. De finns i huvudstadens utkant och förorter, och Bromma är den som är mest eftertraktat.

Brötvägen är adressen i Bromma som flest vill bo på, och det är även Sveriges dyraste adress. Här kan en villa gå på dryga 16 miljoner kronor.

Billigast i nord och syd

Den som är ute efter ett prisvärt boende får bege sig antingen norr- eller söderut. Och då en bra bit från Stockholm.
När länen rankas är Blekinge det billigaste länet att köpa bostadsrätt i. I Karlskrona kostar den dyraste kvadratmetern knappt 35 000 kronor.
Den som är ute efter en villa får i stället bege sig till Västernorrland. 3 668 545 kronor kostar till exempel den dyraste villan i Sundsvall.

Bostadsköer i storstäder slår rekord

Att priserna i Stockholm skjuter i höjden är ingen överraskning med tanke på de rekordlånga bostadsköerna.
Boupplysningen rapporterade för en dryg månad sedan att den förmodade väntetiden för en hyresrätt i huvudstaden idag ligger på sanslösa tio och ett halvt år. Eftersom det inte är tillåtet att registrera sig i bostadskön innan en fyllt 18 år, innebär det att somliga inte kan flytta ut förrän de närmar sig 28.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]