ungt par sitter i soffan och drömmer om bostadTrycket på bostadsmarknaden har drivit upp priserna till nya rekordnivåer. Om det fortsätter i samma höga takt kan fler få svårt att köpa en bostad framöver. Foto: Billion Photos/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Som bekant har de svenska bostadspriserna rusat under det senaste året, och behovet av att låna mer pengar har således blivit allt större. Om prisutvecklingen fortsätter i samma höga takt finns risken att allt fler blir utan en ny och större bostad. Det skriver SvD Näringsliv som har pratat med Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Våra bostadsbehov har förändrats under det gångna året. Vi tillbringar alltmer tid i våra hem och många arbetar även hemifrån, vilket har skapat ett högt tryck på bostadsmarknaden med stort fokus på villor och större bostadsrätter. Det har pressat upp priserna till rekordnivåer och behovet av att låna mer pengar har således blivit större.

Fler kan få svårt att köpa nytt

Om pristrenden fortsätter menar Swedbanks privatekonom Arturo Arques att allt fler kan påverkas av det utökade amorteringskravet och därför få svårt att köpa en ny bostad.

Unga vuxna som ska köpa sin första egna bostad och ensamstående med barn är de som i dagsläget har det tuffast på bostadsmarknaden, men om priserna stiger kan som sagt även andra hushållstyper stöta på problem med bostadsköpen framöver.

Den avgörande faktorn vid bostadsköp

Den som lånar ett belopp på mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst måste amortera 1 procent extra. Om belåningsgraden överstiger 70 procent landar den totala amorteringen på 3 procent, vilket motsvarar några tusenlappar extra. Enligt Arturo Arques kan den extra summan få många att tänka om när det gäller köp av en ny bostad.

Varierande bostadsmöjligheter beroende på var i landet du bor

Enligt Swedbanks boindex lägger den som köper någon form av bostad cirka en fjärdedel av sin disponibla inkomst på kostnader kopplade till boendet. Hushållens bostadsmöjligheter är med andra ord fortsatt goda, men Arturo Arques påpekar att det finns regionala skillnader. Bor du till exempel i Stockholm och är ensamstående kan boendekostnaderna vara dubbelt så höga.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]