kvinna sitter med papper och miniräknare i soffanEnligt Swedbanks boindex är bostadspriserna nu nära en smärtgräns. Hushållens ekonomiska möjlighet att få tag på en bostad som motsvarar behoven minskar över hela landet. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Över hela landet fortsätter bostadspriserna att pressas uppåt, och enligt Swedbanks boindex är vi nu nära en smärtgräns som gör att allt fler hushåll har svårt att få tag på en bostad som matchar både behov och budget. Det rapporterar SvD Näringsliv/TT.

När Swedbank i sitt boindex sammanfattar utvecklingen på bostadsmarknaden under årets första kvartal ser man att bostadspriserna nu är på väg att nå en smärtgräns ”som gör att vanligt folk inte har råd att bo”. Hushållens möjligheter att få tag på en bostad som motsvarar både behov och budget minskar i hela landet.

Dyrt att bo, inte bara i storstäderna

Swedbanks privatekonom Arturo Arques menar att de höga bostadspriserna är ett stort problem. Personer med så kallade ”vanliga inkomster” måste lägga allt större del av sin inkomst på boendet och det gäller faktiskt inte bara i landets större städer. Man har sett att priserna har ökat markant även i städer som Östersund, Trollhättan, Halmstad och Borlänge.

Enligt Arturo Arques har allt fler börjat upptäcka hur dyrt det har blivit i landets storstäder och väljer därför att flytta ut till mindre orter.

Pandemins effekter kan ha påverkat både bostads- och arbetsmarknaden

Enligt Cecilia Hermansson som forskar om fastigheter och finanser på KTH i Stockholm har det blivit svårare att få in en fot på bostadsmarknaden. Hon menar att effekterna av pandemin, till exempel distans- och hemarbetet, kan ha påverkat både bostads- och arbetsmarknaden.

Vinnare och förlorare på bostadsmarknaden

Arturo Arques utnämner framför allt bostadsutvecklarna som vinnare på dagens smått hysteriska bostadsmarknad. Men även försäljare av mark och byggnadskomponenter, och till viss del även bankerna.

Både Arturo Arques och Cecilia Hermansson menar att de stora förlorarna är de som står utanför bostadsmarknaden, till exempel unga vuxna och par som går skilda vägar.

Klyftorna ökar

I takt med att bostadspriserna stiger växer klyftan mellan de som redan är inne på bostadsmarknaden och de som står utanför. Enligt Cecilia Hermansson ökar den strukturella bostadsbristen, vilket hon förklarar är en bostadsbrist som beror på att folk helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att köpa en egen bostad.

Hon ser i dagsläget inget riktigt slut på den starka prisutvecklingen, utan tror på fortsatta ökningar och att allt fler tyvärr blir mer skuldsatta.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]