badrum studentlägenhet

Okategoriserade

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Tankesmedjan Timbros rapport släpptes under juni månad och visar att 2 300 fler studentbostäder hade kunnat byggas de senaste 25 åren om badrummen i de flesta av dessa bostäder var mindre. Myndigheternas tillgänglighetskrav innebär att samtliga badrum ska vara dubbelt så stora för att rullstolsanpassas. Trots att endast 1 procent av studenterna behöver det, enligt Timbro.1

Studenter utan kontakter missgynnas

– Intentionerna är goda, jag har all sympati för dem, men man måste också tänka på vad som ligger i den andra vågskålen, säger Timbros VD Benjamin Dousa till Dagens Nyheter.
Rapporten menar att unga tvingas tacka nej till utbildning på grund av bostadsbrist eller så får de välja att bo trångt eller ta ett dyrt andrahandskontrakt. 

– Den som inte har kontakter, föräldrar med mycket kapital eller har stått i kö i sex–sju år får svårt att flytta till Stockholm. Superambitiösa personer som kanske vill göra en klassresa får inte den utbildning de behöver, menar Benjamin Dousa.

Tillgänglighetskraven varierar

Enbart i Stockholms län hade 847 fler bostäder kunnat byggas om svängradien i badrummet på 1,3 meter endast hade gällt ett fåtal bostäder. I Norge krävs att en femtedel av nya studentbostäder är tillgänglighetsanpassade och Danmark har inga krav alls. Boverket utredde konsekvenserna av tillgänglighetskravet innan det infördes. Införandet av 100 procent anpassning innebär att färre studentbostäder byggs, enligt Timbro.

– Andelen rullstolsburna ungdomar i Sverige är långt under en procent. Om vi tillämpade Islands regler, med 12,5 procent tillgänglighetsanpassade studentlägenheter, skulle de med marginal ha någonstans att bo, säger Benjamin Dousa.

Boverket ändrade sina byggregler år 2014 vilket innebär att hygienrum kan ingå i gemensamma utrymmen där högst tre enpersonsbostäder delar på ett.

Referenser

1)https://www.dn.se/sverige/timbro-mindre-badrum-ger-fler-studentbostader/

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]