öppen diskmaskin i kök och Hyresgästföreningens ordförande Marie LinderTillval såsom diskmaskin och inglasad balkong kan bli dyrt i längden med det nya förslaget. Det menar Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen. Foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock.com och Christian Gustavsson/Hyresgästföreningen

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ett nytt förslag från riksdagen ska göra det lättare för hyresgäster att göra tillval till sin hyresrätt. Men de nya reglerna innebär att hyran kan höjas permanent, vilket riskerar att bli en dyr kostnadsfälla. Hyresgästföreningen är kritiska mot förslaget och kommer att upplysa hyresgäster om konsekvenserna, skriver Hem & hyra.

Förra veckan klubbade riksdagens civilutskott igenom ett förslag angående hyresgästers möjlighet att påverka standarden på hyresrätten. Förslaget handlar om att det ska bli lättare för hyresgäster att göra tillval till sin lägenhet, som exempelvis inglasad balkong eller diskmaskin.

Detta är en fråga som har diskuterats länge i riksdagen, och de ändrade reglerna kommer att gälla från och med oktober i år. Men det finns en risk att denna större möjlighet till tillval får stora konsekvenser för hyran.

Hyresvärden kan tjäna pengar på tillval 

I dag är merkostnaden för tillvalet tydligt avskilt från hyreskostnaden på hyresavin. Det gör det tydligt för hyresgästen vilken merkostnad som tillvalet utgör.

Det nya förslaget ger i stället hyresvärden rätt att höja hyran för tio år framåt när tillval görs. Under denna period kan tillvalen utgöra upp till en tredjedel av hyreskostnaden. När de tio åren har gått kommer tillvalen att ingå som en del i den ordinarie hyran för lägenheten.

Detta innebär att hyresvärden kommer att tjäna pengar på tillvalen som hyresgästerna gör till lägenheten, eftersom hyresgästen betalar högre hyra långt efter att tillvalet har betalats av. Det innebär också att nästkommande hyresgäst behöver betala mer för den förra hyresgästens tillval, oavsett om de själva skulle ha valt det eller inte.

Hyresgästföreningen varnar hyresgäster för kostnadsfällan

Detta gör att Hyresgästföreningen är mycket kritisk till förslaget som nu har klubbats igenom. Ordförande Marie Linder menar att ändringen riskerar att driva upp hyrorna och leda till stora merkostnader för hyresgästerna.

Därför kommer Hyresgästföreningen nu att informera hyresgäster om vad konsekvenserna kan bli av att göra tillval.

– Vi är inte emot tillval, men det är absurt att hyran ska höjas för all framtid. Tillvalet borde betalas av inom en rimlig tid, säger Marie Linder till Hem & hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]