Bolån

Uppdaterad: 16 december, 2022

Den nya tjänsten Enkla utlovar marknadens lägsta bolåneränta. Utan några dolda avgifter kan kunderna vänta sig en ränta på 0,95 procent bundet på tre år. Motsvarande snittsiffra hos bankerna ligger på 1,6 procent.

Det är startupbolaget Simplex, med grundaren Alexander Widegren, som nu lanserat en ny tjänst, Enkla.com. Tjänsten gäller enbart för personer med befintliga bolån som väljer att flytta över dessa till Enkla. Lånet som flyttas över får max vara 5 000 000 kronor med en belåningsgrad på högst 85 procent.
I dagsläget har cirka 20 000 bostadsägare bostadslån på totalt 40 miljoner kronor hos Lånbyte. Nu hoppas Simplex att en stor del av dem ska gå över till Enkla.

Erbjuder en ränta under en procent

Företaget marknadsför sig med den lägsta bolåneräntan på marknaden. Alla kunder oavsett storlek på befintligt lån eller belåningsgrad får samma villkor. Det innebär en ränta på 0,95 procent om man binder bolånet över tre år. Detta är utan dolda avgifter eller några rabatter. Det går att jämföra med motsvarande snitträntan hos bankerna som ligger på 1,6 procent.
– Genom att minska antalet mellanhänder och ta bort förhandlingsprocessen har Enkla tagit fram en av de bästa bolåneräntorna på marknaden, säger Johan Lundberg, grundare på riskkapitalbolaget NFT Ventures, som är en av Simplex tidiga investerare, till Di Digital.

Enkla kan stå för tre procent av alla bolån inom 18 månader

Enkla har som förhoppning att inom en 18-månadersperiod låna upp 100 miljarder kronor. Det ska bli möjligt genom att utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Skulle Enkla lyckas med detta skulle man helt plötsligt stå för tre procent av den svenska marknaden för bolån.
Detta kommer ske genom att pengar tas in i etapper. Först med en miljard under våren följt av fem miljarder efter det. Beloppen kommer sedan successivt öka under 18 månader.

Flera framstående personer står bakom satsningen

Bakom den nya tjänsten står flera personer med erfarenhet från finansbranschen och digitala affärer. Däribland nya kreditchefen Bengt-Olof Lalér som tidigare hade samma roll på SBAB samt var vice vd för Skandiabanken. Även H&M:s tidigare digitalchef Jordan Nasser återfinns som marknadschef för Enkla.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]