En man som äter flingor och föräldrarna tittar påFler unga tvingas bo kvar hos föräldrarna när bostadsmarknaden är tuff. Foto: SpeedKingz/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Bostadsbristen är påtaglig i över 80 procent av landets kommuner och allt fler tvingas bo kvar hemma, det visar siffror från Swedbank. Den svenska storbanken tror att ungas situation på bostadsmarknaden kan vara skadlig för den svenska ekonomin.

Bostadssituationen för unga är tuffare än någonsin tidigare. Över 80 procent av landets kommuner har bostadsbrist. Statistik från storbanken Swedbank visar att det har lett till att 60 procent fler unga bor hemma nu än 1997.
Ungas svårigheter att hitta en bostad är inte bara problematiskt för individen utan även för svensk ekonomi. Det påverkar nämligen ungas möjligheter att flytta för att arbeta eller börja studera.
– Samtidigt uppger svenska arbetsgivare att de har svårt att rekrytera, och det är en särskilt olycklig kombination, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Skuldsättning har ökat hos unga

På grund av långa kötider på hyresmarknaden och höga bostadspriser på bostadsrätter får många unga det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. De unga som trots allt tar sig in på bostadsmarknaden är mer skuldsatta nu än tidigare.
2011 hade bolånetagare som inte fyllt 30 år ett genomsnittligt bolån på 800 000 kronor. Några år senare, 2017, var den siffran uppe i 1,6 miljoner kronor.

En förbättring för ungas situation måste komma från regeringshåll

Ungas situation på bostadsmarknaden kommer inte att förbättras om inte regeringen tar tag i problemet. Bland S, MP, C och L:s överenskommelser finns flera bostadsreformer men inga konkreta åtgärder som skulle förbättra ungas situation.
Mycket tyder på att de kreditrestriktioner som införts på senare år har försvårat möjligheten att ta sig in på bostadsmarknaden för unga och andra grupper med lägre inkomst och lågt sparande.
Anna Breman föreslår att man kan ändra bolånetaket eller kravet på handpenning för unga. En annan möjlighet skulle vara att slopa det skärpta amorteringskravet som infördes förra året och se över om det finns någon möjlighet att införa subventionerat bostadssparande.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]