Bostadsrätter i gammal stil i Stockholm

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Bolåneräntorna har de senaste åren varit relativt låga. Eftersom reporäntan under en lång period varit mycket låg har även bankerna haft goda villkor. I framtiden är detta dock inte en självklarhet. De som idag precis klarar av sina betalningar kan i framtiden kan få större problem. För att undvika detta krävs att du aktivt har kontakt med din långivare men också att du är beredd att byta långivare.

Håll nere bolåneräntan genom aktiv förhandling

För den som i nuläget har ett bolån gäller det att säkra sin låga ränta även för framtiden. Detta kan man göra på flera sätt, men för de flesta finns det ett par effektiva metoder:

  1. Förhandla med nuvarande långivare. Att förhandla om räntan för ditt bolån är det allra viktigaste i dessa situationer. Om du inte pratar med din långivare kommer de inte att sänka din ränta självmant. För att förhandlingarna ska ge dig något gäller det att du kan styrka varför du bör ha en lägre ränta.
  2. Förbättra din privatekonomi. Genom att förbättra din privatekonomi förbättrar du ditt förhandlingsläge. I grund och botten är räntan baserad på den osäkerhet som finns vid utlåningen. Genom att visa att du är en trygg ”kund” kan du alltså få en bättre ränta.
  3. Byt långivare. Om förhandlingarna skulle stranda kan det bli aktuellt att byta långivare. Att byta långivare är idag relativt lätt och i de allra flesta fallen sköter den nya långivaren processen åt dig. Om du planerar att byta långivare är det klokt att jämföra din alternativ innan. Det kan du göra exempelvis via Mittbolån som hjälper dig att jämföra bankernas bolån.

Om du är aktiv i att förvalta ditt bolån kan det vara enklare än du tror att sänka räntan. För att förbereda dig inför högre räntor kan det även vara klokt att skapa en buffert, så att du kan vara lugn inför en räntehöjning.

Skapa en räntebuffert i förebyggande syfte

Om bolåneräntan höjs kan det leda till kortsiktiga svårigheter för många. Därför kan det vara klokt att skapa en räntebuffert för att fördela risken av en höjd ränta. Detta gör du enklast genom att kolla på din aktuella ränta och sedan spara 1% av räntan i sparande. Genom att spara 1% utöver den aktuella räntan är du på kort sikt mycket mer flexibel inför en räntehöjning. Det ger dig mer tid och bättre chanser att hitta ett bolån med en lägre ränta.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]