Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är mycket att ha i åtanke när det är dags för bostadsköp. Gå på visning, lägga rätt bud vid rätt tidpunkt och säkerställa att banken är med på tåget gällande ditt bolån. Kanske sköter du parallellt en försäljning av din nuvarande bostad. Det finns många saker som kan förenkla en bostadsaffär och minska stressnivån. Exempelvis kan du anlita en mäklare som kan hjälpa dig med många av de frågor och eventuella utmaningar som uppstår vid ett bostadsköp- eller försäljning.

Budgivningen upplevs som den stressigaste situationen

Även om ett köp eller försäljning av en bostad ofta är en rolig upplevelse tenderar den att skapa stress hos många. Dock verkar det enligt de senaste undersökningarna som om det framförallt är kvinnor som blir stressade i dessa situationer, framförallt när köpet eller försäljningen nått sitt slutgiltiga skede – budgivningen.

Enligt SBAB uppger endast 49 % av männen att de upplever stress under en budgivning jämfört med kvinnor där 63 % uppger att de blir stressade i samma situation.

Orsaken till att budgivningen är det mest nervösa momentet menar SBAB beror på ekonomiska faktorer. Detta för att många upplever en oförmåga när det kommer till ekonomi, räntor och pengar. Troligtvis existerar oförmågan i många fall inte utan det enbart handlar om ett bristande självförtroende.

Så kan du minska stressen gällande bostadsköpet

Det finns flera saker som du kan göra för att motverka eller helt undvika stresskänslor under bostadsaffären. Det bästa tipset att du sätter dig in i situationen och läser på vad som gäller vid bostadsköp- eller försäljningar. Här på Boupplysningen.se finns både en guide för köp av bostad och för försäljning av bostad där du kan läsa på om vad som är bra att tänka på i en bostadsaffär.

Tips! Se till att vara så påläst som möjligt om hur bostadsaffärer går till för att inte bli stressad över ett överraskande moment!

Ett tips är att anlita en mäklare som kan hjälpa dig genom bostadsaffären. Ofta har mäklaren många bra tips på råd som kan lösa många av dina problem. Dessutom kan du genom att anlita en mäklare helt undvika att själv behöva ansvara för vissa steg i bostadsprocessen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]