Rekordutbud lägenheter

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 maj, 2024


Enligt bostadssajten Boolis färska kommentar är det nu 35 % fler lägenheter till salu jämför med samma tidsperiod i fjol.

– Vi har ännu inte nått veckorna där utbudet historiskt sett har varit som högst, därför förutspår vi en höst där antalet lägenheter når över 2008 års rekordnivå, säger Karin Grundeus på Booli i ett pressmeddelande.

Normalt bör bostadsmarknaden komma igång nu efter skolstarten, men som jämförelse var det 16 605 lägenheter till salu på Booli i förra veckan 8-14 augusti medan samma period i fjol hade ett utbud på 12 325. En väsentlig skillnad och köparens marknad. Det är en kraftig ökning av utbudetr som inte enbart härrör till säsongsvariationerna. 

Riksbankens räntehöjning påverkar utbudet

När Riksbanken under våren höjde räntan bidrog den tillsammans med höga elpriser till att kyla av bostadsmarknaden. Statistik pekar också på att säljare inte accepterar en ny verklighet med en annan prisnivå och det kommer att ta ett tag innan säljare och köpare kan mötas. Boolis rekord går tillbaka till finanskrisens topp under 2008 då utbudet var 16 918 lägenheter under denna period.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]