Lyftkran på byggarbetsplatsUtbudet av nyproduktion har minskat med 5 procent det senaste året. Foto: Mikael Damkier/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Under 2017 drog många bostadsbolag i handbromsen och antalet påbörjade bostäder minskade kraftigt. Det minskande byggandet har nu börjat märkas av och utbudet av nyproduktion har minskat i riket. Störst förändring finns i Stockholm där utbudet av nyproduktioner minskat med 25 procent, det rapporterar SvD.

Hösten 2017 slog oron till på bostadsmarknaden och många byggbolag drog i nödbromsen. Året därpå minskade byggandet kraftigt och det färdigställdes bara drygt 53 000 nya bostäder trots att det enligt Boverket finns ett behov av 80 000 nya bostäder årligen.
Det minskande byggandet i Sverige har nu börjat märkas av. I februari var utbudet av nyproduktion 5 procent lägre än motsvarande period förra året, det skriver SvD som tagit del av statistik från Hemnet. Totalt fanns det 11 732 nyproduktioner ute till försäljning i februari.

Störst minskning har skett i Stockholm

Den mest dramatiska utvecklingen har skett i Stockholms län det senaste året. Där har utbudet av nyproduktioner minskat med hela 25 procent på bara ett år till 3 913 nyproduktioner.
I Västra Götalands län och Skåne län har utvecklingen däremot gått i motsatt riktning. På västkusten har utbudet av nyproduktioner ökat med 15 procent till 1 607 stycken men det är i Skåne som utbudet ökat allra mest. Där fanns det 1 379 nyproduktioner ute till försäljning i februari, det är en ökning med 20 procent.

Fler nyproduktioner är inflyttningsklara

För bara några år sedan var det många svenskar som köpte sina lägenheter på ritning då man var säker på att priserna skulle stiga. Lika säker kan svenskarna inte vara längre och därför är det inte heller lika attraktivt idag att köpa nyproduktion på ritning. De flesta lägenheter som ligger ute till försäljning är idag inflyttningsklara vilket gör dem mer lättsålda.
Det minskade utbudet kommer även göra att priserna för nyproduktioner ökar.
– Vår grundinställning är dock att priserna kommer att ligga ganska stabilt under 2019, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, till SvD.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]