johan löfstrand, socialdemokraterna, och nybyggt lägenhetshusJohan Löfstrand är bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Han vill i nuläget inte gissa på när utredningen om fri hyressättning för nyproducerat kommer att bli klar. Foto: Pressbild/Regeringen och JuliusKielaitis/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den nya lagen om fri hyressättning för nyproduktion kommer troligtvis inte att kunna införas till sommaren 2021, som det var planerat. Det säger Socialdemokraternas talesperson för bostadspolitiken till Hem & hyra. Anledningen är att regeringspartierna, Centern och Liberalerna inte kommer överens om utredningsdirektiven av frågan.

I Januariavtalet, som slöts för ungefär ett år sedan, är en av punkterna att fri hyressättning ska införas för nyproducerade bostäder. Förslaget var en kompromiss som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick med på för att kunna bilda regering med Centerns och Liberalernas hjälp.

Partierna är dock fortfarande inte eniga om exakt vad formuleringen om fri hyressättning betyder. Förhandlingar har pågått under hösten om direktiv till en utredning om detta, men parterna är inte överens.

Utredningen är försenad

Det innebär att tidsplanen för lagändringen mest troligt kommer att spricka. Tanken var att utreda frågan under 2019 och 2020, och sedan införa den nya lagstiftningen i juli 2021. Däremellan ska också en remissbehandling hinnas med.

– Nu är allting försenat. Jag har slutat gissa på när något kan bli klart, säger Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Komplex fråga som påverkar annan lagstiftning

Inte heller Liberalernas bostadspolitiska talesperson Robert Hannah har någon gissning på när utredningen kommer att kunna påbörjas. Han understryker dock att det är viktigare att allt blir rätt än att det går för snabbt.

Det är nämligen en komplex lagstiftning som påverkar många andra delar av bostadspolitiken. Det är också viktigt att hitta ett bra skydd för konsumenterna och ett fungerande system för hyresberäkningen efter tariff.

Ingen av talespersonerna från partierna vill säga något mer konkret om hur de diskuterar sakfrågorna.

Inte högsta prioritet för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna var emot marknadshyror under sin valkampanj 2018. Att punkten ändå togs med i Januariavtalet har mött kritik från Hyresgästföreningen och även medlemmar i partiet. Regeringspartiet ansåg dock att lösningen var bättre än att släppa fram en borgerlig regering, som troligen hade gått ännu längre i frågan.

– Det här är ju ingen reform som vi önskar, samtidigt som vi tycker det är viktigt att stå upp för Januariavtalet. Men vi tycker inte det här är akut, det är viktigare med andra reformer, säger Johan Löfstrand.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]