Bostadsmarknaden

En dom från Högsta förvaltningsdomstolen förväntas ändra förhållningssättet till så kallade ”lockpriser”. Fastighetsmäklarinspektionen kommenterar domen med att den belyser behovet av en uppdaterad fastighetsmäklarlag. 

Lockpriser innebär att en mäklare anger ett utgångspris på en bostad som är avsevärt lägre än marknadsvärdet. Detta för att locka till sig fler spekulanter till kommande budgivning och på detta sätt även pressa upp slutpriset. Enligt fastighetsmäklarlagen är sådant förfarande olagligt och om en person anser att en mäklare använt lockpriser kan det anmälas till Fastighetsmäklarinspektionen som avgör i frågan. Anser inspektionen att mäklaren har använt lockpriser kan mäklaren bli varnad och i värsta fall dess licens dras in. 

De flesta mäklare godkänner besluten från inspektionen och följer deras råd men möjligheten finns även att överklaga varpå ärendet avgörs i domstol. Dessa beslut blir sedan vägledande kring hur fastighetsmäklarlagen ska tolkas. 

70 lockpriser med upp till 30 % lägre pris

I en uppmärksammad dom, som bland annat SVT rapporterat om, friades en mäklare som tidigare fått en varning från Fastighetsmäklarinspektionen. Inspektionen ansåg att mäklaren använt lockpriser vid cirka 70 tillfällen samt att det vid ett tillfälle hade använts ett lockpris på hela 30 % lägre än marknadspriset. 

Mäklaren motsatte sig inspektionens beslut och i lägre instanser blev det fällande dom för lockpriser. Men när Högsta förvaltningsdomstolen fick ärendet blev beslutet till mäklarens fördel. I domen framgår att utgångspris inte alltid är samma sak som marknadsvärde. Eftersom det är två olika begrepp anses inte heller mäklaren har vilselett eventuella intressenter. 

Domen anses bli vägledande och innebär att det kan bli svårare att avgöra när lockpriser har använts eller inte. I praktiken kommer det bli svårare att fälla mäklare för detta vilket David Johansson på Fastighetsmäklarinspektionen säger till SVT. 

Domen gör det svårare för oss att granska mäklare som hanterar sina uppdrag på ett felaktigt sätt och använder sig av lockpris.

Enligt Johansson behöver Fastighetsmäklarinspektionen nu bedöma marknadspriset på ett annat sätt än tidigare för att kunna avgöra om lockpriser har använts eller inte. I en kommentar på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida säger han även att domen påvisar behovet av en översyn av fastighetsmäklarlagen. 

– Det är en tydlig dom från HFD och vi tycker att den understryker behovet av en lagöversyn på området, något vi tog upp i vår hemställan till regeringen förra våren.

I den hemställan som Johansson hänvisar till nämner Fastighetsmäklarinspektionen ändringar inom ”tio områden i fastighetsmäklarlagen”. Bland annat nämns förslag på hur lockpriser ska hanteras, hur bostadsrätters indirekta nettoskuldsättning bör redovisas samt att ett krävs en ”helhetsöversyn av regleringen av budgivningen i samband med en fastighetsaffär”. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]